‘Racistisch’ motief aanslag Moskou

Bij een bomaanslag op een markt in Moskou zijn gisterochtend ten minste acht doden en 45 gewonden gevallen. De procureur van Moskou zei vanochtend dat het waarschijnlijk een racistische terreuraanslag betreft.

Vlak na de aanslag werden drie mannelijke verdachten opgepakt. Ze zijn van Russische afkomst, de oudste is 25 jaar. Volgens de krant Kommersant zijn het studenten van een instituut voor scheikunde. Onder de doden bevinden zich vijf Chinezen en een Vietnamees.

De bom ontplofte rond half elf ’s ochtends op een druk ontmoetingspunt op de Tsjerkizoski-markt, een doolhof van stalletjes in het noordoosten van Moskou. Omdat zich op de plek van de aanslag een café en toiletten bevonden, was het er druk.

De politie stelde aanvankelijk dat een gasfles de oorzaak was. Even later bleken marktkooplui twee mogelijke daders te hebben opgepakt, gemolesteerd en aan de bewakingsdienst overgedragen. Volgens een ooggetuige vielen ze op omdat ze zich nerveus zouden hebben gedragen en een grote tas hebben achtergelaten.

Een onderburgemeester van Moskou bevestigde enkele uren later dat het om een bomaanslag ging. Veel kranten speculeerden vanochtend dat een bende van Vietnamese en Chinese kooplieden beschermingsgeld wilde afdwingen. Op de markt, die formeel door vijf bedrijven wordt beheerd, zouden tientallen etnische bendes permanent om macht en protectiegeld strijden. De politie van de markt werd herhaaldelijk vervangen wegens corruptieschandalen.

Vanochtend verklaarde de procureur van Moskou na ondervraging van de verdachten dat een terreuraanslag met racistische achtergrond meer voor de hand ligt. Straatgevechten tussen bendes skinheads en Kaukasische of Aziatische kooplui zijn niet ongewoon in Moskou.

De laatste jaren groeit in Rusland de vrees voor ongerichte straatterreur tegen buitenlanders. Zo circuleren op internet handboeken om snel en discreet voorbijgangers dood te steken.