Raambekleder wint bij Spelen

De Olympische Spelen van 2008 in Peking kennen in ieder geval één Nederlandse winnaar. Raambekleder Hunter Douglas heeft grote orders ontvangen uit China die verband houden met de Spelen. Hunter Douglas, producent van onder meer Luxaflex, levert vooral aan vliegvelden en metrostations.

Bestuurder Leen Reijtenbagh van het Rotterdamse bedrijf presenteerde vandaag de resultaten over het eerste halfjaar. „We zeggen niet hoe groot de orders zijn. Maar voor onze begrippen zijn ze echt groot.” Hunter Douglas boekt de inkomsten in het tweede halfjaar, waardoor de resultaten uit Azië flink zullen stijgen.

China is een belangrijke groeimarkt voor Hunter Douglas. De onderneming bouwt dit jaar voor zo’n 60 miljoen euro een zesde fabriek in dat land. Deze komt in de stad Guangzhou, nabij Hongkong. Daar komen enkele honderden mensen te werken. „Daar waar de infrastructuur en de kantorenmarkt zo hard groeien, is vraag naar raambekleding”, zegt Reijtenbagh over China.

Op de grootste afzetmarkt van Hunter Douglas, de Verenigde Staten, ziet Reijtenbagh de groei wat afvlakken. Daar heeft het bedrijf last van de afkoelende huizenmarkt en de afnemende consumentenbestedingen.

Hunter Douglas verdubbelde zijn nettowinst in het eerste halfjaar tot ruim 112 miljoen euro. De omzet groeide in die periode met 15 procent tot ruim 1 miljard euro, terwijl het bedrijfsresultaat ruim 19 procent hoger uitkwam op bijna 120 miljoen euro.

De nettowinst zat vooral in de lift door de beter presterende beleggingsportefeuille. Terwijl er op beleggingen vorig jaar nog een verlies werd geleden van 12,3 miljoen euro, werd er nu een winst geboekt van 22,5 miljoen euro.

De cijfers van Hunter Douglas vielen in de smaak op de beurs. Het aandeel was vanmorgen de grootste stijger van de MidKap-fondsen met een winst van 3,4 procent. (ANP)