Politiek Raalte in web-rel

„Bah, wat een gezeur. Hebben die fracties niet iets beters te doen dan dit soort stomme vragen te stellen?” Afzender: de burgemeester van Raalte, of zoals burgemeester Alex Bolhuis zelf zegt, iemand die zijn internetaansluiting thuis gebruikte zonder dat hij het wist.

Op de website Roalte.net zijn de afgelopen maand vijf kritische berichten over de lokale politiek geplaatst die volgens de regionale krant De Stentor zijn verstuurd vanaf het internetadres van de burgemeester. De burgemeester heeft de herkomst van die berichten bevestigd, maar ontkent dat hij of zijn vrouw ze geschreven hebben. Hij weet wel wie het was, maar wil dat niet zeggen. De burgemeester heeft „alle mogelijke maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen”, aldus een persverklaring. Hij beschouwt „het ongelukkige voorval daarmee als afgedaan”. De gemeenteraad heeft echter donderdag een spoedvergadering ingelast.

In een van de berichten, geschreven onder wisselende voornamen, wordt gepleit voor een dienstwoning voor de burgemeester, zodat hij zijn huis in Epe niet hoeft te verkopen. De andere berichten bekritiseren de raadsfracties van de SP en de lokale partij Gemeentebelangen.

Het zogenoemde IP-adres is een unieke code voor elke aansluiting op internet. Als de burgemeester een draadloze internetverbinding heeft, is het in theorie mogelijk dat een buitenstaander die gebruikt om berichten te versturen. Hij moet wel het huis van de burgemeester dicht naderen – een „landhuis” dat volgens de makelaar „enigszins verscholen staat in het bos met rondom vergezichten over de landerijen”. Bij een niet-draadloze verbinding kan een hacker met enige moeite ook misbruik maken van het IP-adres.