Op de terugweg van een dipje

Thomas Dekker (21) fietst weer met plezier na een mindere periode. „Zo’n terugslag heeft iedere renner wel een keer gehad.”

Thomas Dekker Foto AFP Thomas Dekker of the Netherlands rides during the Prolog of the ProTour, Tour of Germany cycling race in Duesseldorf, 01 August 2006. Vladimir Gusev of Russia won the race ahead of Germany's Linus Gerdemann and Sebastian Lang. AFP PHOTO DDP/PATRIK STOLLARZ GERMANY OUT AFP

BALEN, 22 AUG. - Het plezier is weer terug. Samen, vader en zoon Dekker, koersten ze in juli op de winderige wegen rond Wieringermeer. Vader Bart als gangmaker met z’n scootertje, Thomas Dekker in de slipstream. Wielrennen is weer leuk, vinden ze. Eigenlijk had de 21-jarige Dekker in die maand zijn debuut willen maken in de Tour de France. Maar in de aanloop daarnaar werd zijn niveau door de ploegleiding ontoereikend geacht voor de Tour. Naar later bleek was een virus de oorzaak van zijn teleurstellende prestaties.

Dat scootertje doet Bart Dekker denken aan de jeugd van z’n talentvolle zoon. „Er staat dertig duizend kilometer op de teller”, vertelt hij met enige trots. Samen – van en naar Dirkshorn – hebben ze heel wat uurtjes doorgebracht. „Thomas had een dipje”, vat zijn vader de afgelopen periode samen. „Dan wordt hij stil.” Ploegleider Erik Breukink merkt het zo als er iets scheelt bij het talentvolste lid van de Rabobank-equipe. „Thomas is een open jongen. Hij houdt niets verborgen, we praten veel met hem.”

Bondscoach Egon van Kessel heeft nauwelijks contact gehad met Dekker. Dit is zijn taak niet, vindt hij. „Dat laat ik aan het team over. Ik maak me geen zorgen over Thomas. Hij wordt een groot coureur. Daar ben ik van overtuigd.” Van Kessel denkt dat het verstandiger was Dekker na zijn triomf in de Tirreno-Adriatico rust te gunnen. Nu moest hij nog koersen in een aantal voorjaarsklassiekers.

Van Kessel, die voor het WK in Salzburg twee plaatsen bij het tijdrijden te vergeven heeft, is er nog niet uit wie het tweede ticket krijgt. Zeker is dat Joost Posthuma een plaatsje heeft. Het tweede startbewijs krijgt Stef Clement (Bouygues Telecom) of Dekker. Clement heeft net een streepje voor, aldus Van Kessel. Dekker kreeg zondag in de tijdrit rond Landgraaf zijn laatste kans op wedstrijdniveau tegen de klok te rijden. Was hij tevreden met zijn veertiende plaats? „Redelijk. Alleen in het begin verlies in nog te veel tijd. Later merkte ik dat ik nog power in de benen had. Ik wil graag die tijdrit rijden op het WK, maar ik heb weinig kansen meer.”

Hij start nog in de Ronde van Polen, maar die koers bevat geen tijdrit. Belangrijker misschien is zijn gevoel dit moment. Vroeger in zijn schriftjes hield hij alles bij. Hoeveel uur hij trainde, hoeveel uur hij sliep, zijn hartslag en hij beoordeelde zijn gevoel met een cijfer van een tot vijf. „Een drie”, gaf hij zichzelf na de tijdrit.

Dekker wil geschiedenis schrijven als wielrenner. Hij is eerzuchtig, heeft een eigen willetje en stelt alles in het werk het maximale uit zichzelf te halen. Hij zocht contact met de omstreden wielerdokter Luigi Cecchini en traint met hem en andere beroepswielrenners in de omgeving van Lucca. Ondanks dat zijn werkgever Rabobank niet stond te juichen, nam Dekker de stap en verhuisde naar Italië. Voor zijn route naar de top dient alles te wijken. Dat de ploegleiding zijn relatie met Cecchini niet apprecieert, is jammer, maar verandert zijn koers niet.

En als Rabobank net als T-Mobile wil dat de renners het contact met Cecchini verbreken, dan zou Dekker zich daarbij neerleggen. Maar dan is Rabobank in 2008 – als zijn contract afloopt – niet langer zijn werkgever meer, liet hij eerder weten.

Zijn houding – soms geïnterpreteerd als arrogant – wordt niet door iedereen gewaardeerd. Dekker zegt wat hij denkt, en soms komt dat hooghartig over. „Thomas is juist eerlijk en open. Hij heeft een duidelijke visie en spreekt die uit. Daar lijkt me niets mis mee”, zegt zijn vader.

De afgelopen tijd was het stil rond hem. Hij kwam zichzelf tegen. Dekker ging trainen, was na 45 minuten helemaal afgepeigerd en kon weer terug naar huis. Zijn lichaam was niet in orde. „Hij is medisch helemaal onderzocht. Er werden sporen gevonden van een virus uit het verleden”, verklaart Breukink zijn gebrek aan vorm. „Ik maak me geen zorgen om hem. Nooit gemaakt ook. Zo’n terugslag heeft iedere renner wel een keer gehad. Ik ook.”

    • Jan Cees Butter