Neerslagrecord nadert

In aanzienlijke delen van het land is in deze augustusmaand al meer dan 200 millimeter regen gevallen. Er zijn in het westen zelfs regio’s die ver over de 250 millimeter uitkomen.

En er is nog meer neerslag in aantocht. Het gaat om dermate veel neerslag, dat de recordnatte augustusmaand van 2004 in beeld komt. Toen kwam Maasland (ten westen van Rotterdam) aan een totale regensom van 325 millimeter neer. Ter vergelijking: dergelijke hoeveelheden vallen gewoonlijk verspreid over een maand of vijf.

Vandaag was het in grote delen van het land droog. Ook de komende 24 uur zien er redelijk fraai uit. Vanavond en vannacht zijn er brede opklaringen, leidend tot een woensdagochtend met flink wat zon. In de loop van de ochtend vormen zich verspreid stapelwolken en bij een licht zuidwestelijk briesje is het dan een graad of 21. In Engeland en Wales regent het intussen flink, waarna die regenzone de Noordzee optrekt.

Ergens in de loop van de middag wordt de bewolking in het westen dikker en tegen de avond valt in die hoek al af en toe wat regen. De serieuze regen arriveert in de avond en nacht. Als het dan eenmaal begint te regenen, lijkt het lange tijd aan te houden.

Een lagedrukgebied komt donderdag boven Nederland te liggen met hoosbuien tot gevolg. Wateroverlast is wederom mogelijk, net als fel onweer. Op vrijdag en in het weekeinde blijven buien het weerbeeld bepalen.