‘Nee, ik ben geen diehard techneut’

NAAM: Sjoerd Tomas LEEFTIJD: 21 jaar STUDIE: Sustainable Energy Technology (master), eerstejaars AANTAL MEDESTUDENTEN: (tot nog toe) 12

„Duurzame energie heb ik altijd al interessant gevonden. Ik kan niet goed uitleggen waarom. Maar de maatschappelijke kant van deze studie vind ik erg interessant. Ik heb tijdens mijn bachelor werktuigbouwkunde gemerkt dat ik geen diehard technologiepersoon ben. En ik wil ook niet alleen technische vakken doen.

Bij Sustainable Energy Technology krijg je les over drie vormen van duurzame energie; zonne-energie, biomassa en windenergie. Maar je leert ook veel over het maatschappelijke en internationale kader.

Het is een nieuwe studie, in samenwerking met de universiteiten van Eindhoven en Delft. TU Eindhoven weet veel van zonne-energie, Delft van windenergie en de UT is veel bezig met biomassa. Ik weet niet of ik voor de lessen straks heen en weer moet pendelen of dat het wordt aangeboden via internet.

Als ik ooit bij een energiemaatschappij zou willen werken, moet ik wel iets weten over energiepolitiek. En daar wordt ook aandacht aan besteed bij SET. Het is, ondanks de aandacht voor de maatschappelijke kanten, toch wel vooral een technische master. Ik denk dat driekwart van de lesstof puur technisch is.

Ik heb altijd veel over gelezen over duurzame energie in vakbladen. Het is inmiddels ook geen hype meer, maar een hot item. Er is een blijvende brede vraag naar duurzame energie. En die zal alleen nog maar groter worden.

Het liefst hou ik me bezig met het implementeren van duurzame energie in producten, in auto’s bijvoorbeeld. Maar waar ik terecht kom, weet ik nog niet. Het is een nieuwe studie. Een aantal medestudenten gaan de studie ook doen, maar ik heb gehoord dat er ook al veel aanmeldingen uit het buitenland zijn gekomen.”

Gea Gaaikema

Meer informatie over de master Sustainable Energy Technology vind je op:http://set.graduate.utwente.nl

    • Gea Gaaikema