Maori’s begraven hun koningin op heilige berg

Nieuw Zeelandse Maori’s namen gisteren afscheid van hun koningin, Te Arikinui Dame Te Atairangikaahu. Zij werd begraven op de voor Maori’s heilige berg Taupiri in het gebied Waikato op North Island, een van de twee grote eilanden van Nieuw Zeeland. Krijgers met ontbloot bovenlijf droegen haar lijkkist de berg op, nadat zij deze eerst in een kano over de Waikato rivier naar Taupiri geroeid hadden. De begrafenis werd op de nationale televisie uitgezonden.

Dame Te Ata, zoals de koningin genoemd werd, was zeer geliefd bij haar volk - de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland - maar ook bij andere Nieuw Zeelanders. De koningin, die veertig jaar haar uitsluitend ceremoniële functie bekleedde, werd 75 jaar. Zij werd gezien als een ambassadeur voor het Maori volk. Maori’s maken tegenwoordig 15 procent uit van de 4 miljoen inwoners van Nieuw Zeeland.

Kort voor de begrafenis begon, werd Dame Te Ata’s oudste zoon Tuheitia Paki (51) tot koning gekroond. Tuheitia was tot gisteren nog manager op een universiteit. Hij heeft een vrouw en drie kinderen. Maori stamhoofden kozen hem tot koning. (AP)