Logica stapt niet in valkuil Getronics

Logica CMG trekt de portemonnee voor een dure overname. Strategisch een goed idee, vinden analisten. Intussen stapelen de problemen bij andere ICT-bedrijven zich op.

Rotterdam, 22 aug. - Gaat het nu goed of slecht met de Europese ICT-sector? Terwijl de problemen bij Getronics zich opstapelen en ook Ordina vanochtend tegenvallende winstcijfers bekendmaakte, wil Logica CMG in een jaar twee gigantische overnames doen.

Een jaar geleden nam het Brits-Nederlandse bedrijf al het Franse Unilog over voor bijna een miljard euro. En gisteren kondigde Logica CMG aan dat het een bod van 1,3 miljard euro doet op de Zweedse ICT-dienstverlener WM-data. Na de aankondiging daalde de koers van Logica CMG met ruim 7 procent. Maar anders dan bij Getronics en Ordina – dat vanochtend met 10 procent kelderde – is deze koersdaling een logisch gevolg van de verwatering van het aandelenkapitaal die zal optreden nadat Logica CMG 408 miljoen extra aandelen uitgeeft om de overname te bekostigen. Bij Getronics en Ordina zijn beleggers gewoon ontevreden.

Wel is het bod van Logica CMG hoog, vinden financieel analisten Sebastiaan Schreijen van Fortis en Wing-Yen Choi van Theodoor Gilissen. Op basis van ratio’s zoals de overnameprijs gedeeld door de operationele winst, waardeert Logica CMG het Scandinavische bedrijf beter dan zichzelf. En dat is onterecht, vinden zij.

Maar strategisch gezien vinden ze de overname van WM-data een goed idee. Schreijen is het met Logica eens dat uitbreiding van zijn aanwezigheid in Scandinavië het bedrijf aantrekkelijker maakt voor grote internationale opdrachtgevers. Volgens het bedrijf willen die steeds vaker zaken doen met één grote ICT’er die hen op al hun markten kan bedienen. Schreijen denkt dat er niet eens zozeer veel opdrachtgevers zijn die een Scandinavische vestiging onmisbaar vinden. „Het is meer dat ze liever zaken doen met een stabiele partij, die zeker blijft bestaan.” Door Scandinavië als vierde grote markt te hebben – na Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk – laat Logica zien dat het zo’n stabiele partij is. Bijkomend voordeel is volgens Schreijen dat Logica CMG zelf nauwelijks mensen in Scandinavië heeft, waardoor de integratie, die het plaatselijke management voor zijn rekening zal nemen, vermoedelijk weinig problemen zal opleveren.

Ook Choi ziet voordelen van de beoogde overname. Volgens hem is Scandinavië een markt die vooruitstrevend is op technologiegebied. „Uit onderzoek blijkt dat er tot 6 procent groei te realiseren is.” WM-data heeft bedrijven als Nokia en Ericsson als klant, beide vooraanstaande telecombedrijven. Aan hen kan Logica CMG nu zijn outsourcingsdiensten aanbieden, wat WM-data nog niet kon.

Doordat Logica CMG de overname van WM-data met een aandelenuitgifte wil bekostigen en niet door geld te lenen, omzeilt het bedrijf volgens Choi de valkuil waar Getronics instapte met de overname van PinkRoccade. Dit bedrijf wordt al sinds begin dit jaar achter de broek aangezeten door zijn banken. Om schulden te kunnen aflossen heeft Getronics onlangs allerlei onderdelen van de hand gedaan [zie: Getronics rondt weer een verkoop af]. Bijkomend probleem waren de tegenvallende winstmarges die Getronics begin deze maand moest bekendmaken, waarna de koers in een vrije val belandde.

De winstmarges kunnen bij meer ICT-bedrijven onder druk kunnen komen te staan. Ook Ordina werd vanochtend op de beurs afgestraft omdat de winstcijfers tegenvielen. Analist Choi legt uit dat de Europese ICT-markt op het moment wordt gekenmerkt door twee tendensen. Aan de ene kant willen bedrijven weer geld uitgeven aan ICT en is er dus ruimte voor omzetgroei. Maar aan de andere kant ontstaat er een nijpend gebrek aan ICT-specialisten, waardoor de loonkosten stijgen. En toen ze hun felbegeerde meerjarige contracten ondertekenden, hebben de ICT’ers daar niet altijd rekening mee gehouden.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Logica stapt niet in valkuil Getronics (22 augustus, pagina 13) wordt gesuggereerd dat Getronics de overname van PinkRoccade heeft gefinancierd met geleend geld. Dat is onjuist. De overname is gefinancierd via een claimemissie.