Jeltsin: weer aan de fles?

jeltsin.jpgHet gaat niet goed met Boris Jeltsin. U herinnert zich hem? De vorige president van Rusland, die met hart- en drankproblemen? Nou, nadat hij het atoomkoffertje op 31 december 1999 aan de vitale Poetin overgaf, wankelde hij een jaar lang als zombie door het leven. Je trof hem vooral naast zijn vrouw op bankjes in het park, in de mist, mompelend over wat er allemaal fout was gegaan.

Daarna was Boris opeens terug: ontspannen, gebruind, blakend van gezondheid. Wat hadden ze met hem gedaan? Een nieuw hart? Een infuus met elandenbloed? Enfin, alles ging goed, Boris was nooit meer dronken.

jeltsin3.jpgNu lees ik steeds meer verontrustende verhalen over snoepreisjes en sporen lege  whiskeyflessen. Onlangs liet Boris zich zelfs een medaille opspelden in het kleine Letland, dat Baltische staatje dat Moskou tot vervelens toe als een soort nazi-Madurodam presenteert omdat de lokale Russen er vreselijk worden onderdrukt. (Valt reuze mee) De medaille viel niet echt goed in Rusland.

Maar kijk naar de foto’s van de ceremonie. Hier is stevig geborreld, dunkt mij. Nog even en Boris waggelt weer met een dirigentenstokje voor een fanfareorkest. We houden ons hart vast. En ik moet toch die necrologie maar eens schrijven.

 (Foto’s: Kommersant)

    • Coen van Zwol