Italië bereid UNIFIL te leiden

Italië is bereid het commando over te nemen over de VN-vredesmacht UNIFIL in Zuid-Libanon en 2.000 man troepen te leveren, dit laatste op voorwaarde dat Israël het huidige, wankele staakt-het-vuren in de oorlog tegen Hezbollah niet schendt. De Italiaanse premier Romano Prodi zei gisteren in de Libanese hoofdstad Beiroet Italiës bereidheid het bevel te voeren over het versterkte UNIFIL aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan te hebben overgebracht. De Israëlische premier Olmert had Italië hiertoe opgeroepen.

UNIFIL, dat nu 2.000 man telt maar volgens bestandsresolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad tot 15.000 man moet worden versterkt, staat op dit moment onder Frans commando. Parijs toonde zich vorige week bereid ook het vernieuwde UNIFIL te leiden, maar stelde vervolgens de Verenigde Naties teleur door niet meer dan 200 man extra toe te zeggen bovenop de 200 Franse militairen die nu in UNIFIL dienen. Parijs – en ook andere potentiële Europese troepenleveranciers – had moeite met de huidige vaagheid van het mandaat, onder andere met betrekking tot de ontwapening van Hezbollah en het afsnijden van zijn wapenleveranties.

In een vraaggesprek met de krant La Reppublica bevestigde de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Massimo D’Alema dat Rome 2.000 tot 3.000 man naar Zuid-Libanon wil sturen. Maar hij voegde daaraan toe dat Italië van Israël „een hernieuwde inspanning” verwacht, „ditmaal werkelijk bindend, om het staakt-het-vuren te respecteren”.

Libanon en de VN hebben Israël van schending van het staakt-het-vuren beschuldigd met zijn commando-actie van zaterdag in de Oost-Libanese Beka’avallei. Gisteren schoten Israëlische militairen in Zuid-Libanon twee strijders van de fundamentalistisch-shi’itische organisatie Hezbollah dood. Volgens het leger naderden de strijders de eenheid „op dreigende wijze”. Resolutie 1701 verbiedt alleen offensieve Israëlische acties.

D’Alema zei ook EU-voorzitter Finland te hebben gevraagd voor vrijdag een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken over UNIFIL uit te schrijven. Morgen overleggen in Brussel hoge veiligheidsambtenaren van de EU over de kwestie, waarbij met name de gevechtsregels aan de orde komen. De VN willen tegen 2 september een voorhoede van 3.500 man in Zuid-Libanon hebben.

De Amerikaanse president Bush riep gisteren weer op tot snelle legering van extra VN-troepen in Zuid-Libanon. VN-ambassadeur John Bolton zei dat Washington een nieuwe resolutie van de Veiligheidsraad wenst over ontwapening van Hezbollah, maar dat dit niet de versterking van UNIFIL in de weg mag staan. (AP, Reuters)