Internet Voorkeur

Jill Carroll op csmonitor.com.

Ontvoerd. De Amerikaanse journaliste Jill Carroll (1977) werd op 7 januari van dit jaar ontvoerd in Bagdad door islamitische opstandelingen. Ze werkte er op freelance basis voor het dagblad Christian Science Monitor. Carrolls Iraakse tolk werd vermoord tijdens de ontvoering. Tien dagen later zond de islamitische televisiezender Al-Jazeera een video uit waarop de journaliste te zien was. De ontvoerders eisten dat de Verenigde Staten alle vrouwelijke gevangenen in Irak zouden vrijlaten. De VS lieten vijf gevangenen vrij en wilden niet verder ingaan op de eisen van de kidnappers. De dag voor Carroll werd vrijgelaten moest ze meewerken aan een video waarin ze zich in kritische bewoordingen uitliet over president Bush en de aanwezigheid van de Verenigde Staten in Irak.

Na 82 dagen werd Carroll vrijgelaten. De Christian Science Monitor heeft een speciale site geopend over Carroll, die volgens haar moeder op 4-jarige leeftijd al eens een poging tot ontvoering meemaakte.

Op de site vertelt de journaliste, die vanaf 2003 verslag deed uit Irak, in elf afleveringen het verhaal van haar ontvoering. De eerste drie afleveringen staan inmiddels online. Op de site staan ook interviews met collega's en familieleden van Carroll.

www.csmonitor.com/specials/carroll/index.html