Internationale ruzie om cricketbal loopt op

Pakistaanse cricketfans protesteren, met een foto van scheidsrechter Hair in hun handen, tegen de beschuldiging dat aanvoerder Inzamam-ul-Haq vals spel speelde. Foto AFP Pakistani local cricket club members shout slogans as they carry a placard with a picture of Australian umpire Darrell Hair, and chant slogans during a protest in Islamabad, 21 August 2006. Pakistan cricket captain Inzamam-ul-Haq said he kept his team off the field in protest in the fourth Test against England to defend his country's pride after allegations of ball-tampering by Darrell Hair. Pakistan forfeited the match, which still had a day to run. AFP PHOTO/Aamir QURESHI AFP

De crisis in de cricketwereld, die zondag losbarstte na beschuldigingen dat het Pakistaanse cricketteam bij een testmatch tegen Engeland in Londen had geknoeid met de bal, heeft zich gisteren verder toegespitst.

De internationale cricketorganisatie ICC schaarde zich in de loop van de dag achter een omstreden besluit van de Australische scheidsrechter Darrell Hair om Pakistan strafpunten toe te kennen wegens geknoei met de leren buitenkant van de bal. De ICC verwijt de Pakistaanse aanvoerder, Inzamam-ul-Haq, niet alleen geknoei met de bal maar ook dat hij uit protest zondag enige tijd weigerde met zijn team uit de kleedkamer te komen om de wedstrijd tegen Engeland voort te zetten. Toen de Pakistanen uiteindelijk weer te voorschijn kwamen, wilden de scheidsrechters de wedstrijd niet meer hervatten.

Met zijn optreden, zo stelde de ICC, heeft Inzamam de cricketsport in diskrediet gebracht. Het was voor het eerst in 129 jaar dat een testmatch wegens ruzie voortijdig ten einde liep. Vrijdag houdt de ICC een hoorzitting over de kwestie, die kan uitmonden in een schorsing van Inzamam-ul-Haq.

De Pakistaanse captain toonde zich op zijn beurt zeer verbolgen over de opstelling van de ICC. Hij ontkent ten stelligste dat hij of zijn teamgenoten de bal met opzet zouden hebben beschadigd om het voor de Engelsen tijdens hun slagbeurt moeilijker te maken om de bal te raken. Beschadigingen kunnen er toe leiden dat de bal bij het gooien een onberekenbaar effect meekrijgt.

Uit eigen land kreeg Inzamam volop steun. Zelfs president Pervez Musharraf belde de aanvoerder persoonlijk op om zijn steun uit te spreken voor diens handelwijze. In Pakistaanse ogen is scheidsrechter Hair de grote zondebok. Hair had ook vorig jaar tijdens een wedstrijd tegen Engeland in Pakistan al hoog oplopende ruzie met Inzamam. De Australiër heeft het vaker aan de stok gehad met cricketers uit Zuid-Azië. Tot woede van Sri Lanka beschuldigde Hair in 1995 bowler Muttiah Muralitharan ervan dat hij de bal aangooide op een wijze die in strijd was met de regels. Velen in Zuid-Azië beschuldigen de scheidsrechter van racisme.

Ook de befaamde voormalige Pakistaanse captain Imran Khan mengde zich gisteren in de discussie. Khan, tegenwoordig politicus, verklaarde tegenover de BBC dat het waarschijnlijk verstandiger was geweest onder protest door te spelen. Hij onderstreepte echter dat Hair geen enkel bewijs heeft geleverd voor zijn beschuldiging.

Pakistaanse cricketofficials hebben al laten doorschemeren dat als Inzamam zou worden geschorst de Pakistanen uit protest de overige wedstrijden tegen Engeland, die voor de komende weken nog op het programma staan, zouden kunnen boycotten.

In de Britse media zijn er intussen berichten verschenen dat de Engelse coach Duncan Fletcher voor de wedstrijd een gesprek had met Mike Procter, die eveneens bij de arbitrage over de test match was betrokken. Het is niet duidelijk of hij daarbij heeft gewaarschuwd om extra op de bal te letten. Het dagblad The Daily Telegraph meldt echter dat Engelse spelers op zaterdag, toen er ook al gespeeld werd, argwaan hadden dat er met de bal was geknoeid.

Ook de door Pakistan zo verguisde Hair kent overigens zijn medestanders. In het cricketminnende Australië schaarden de meeste commentatoren zich vierkant achter hem.

Cricketcolumnist Robert Craddock noemde Hair in The Courier-Mail uit Brisbane de „dapperste man in het cricket”, omdat hij een moeilijke beslissing durfde te nemen, waar de meeste andere umpires de zaak zouden hebben laten lopen om hun vingers niet te branden. „Darrell Hair is bereid om zijn neus te steken in de donkere hoeken van de cricketwereld, waar de meesten van zijn collega’s weigeren te komen”, aldus Craddock vanochtend.