‘In New York zijn techneuten hot’

Reinoud Lavrijsen

„Nano-engineering is een master na technische natuurkunde. Het is de wetenschap waarin je leert structuren op hele kleine schaal te maken. We werken op één miljardste meters, dat is ongeveer vijf atomen op een rijtje. Door structuren op die kleine schaal na te maken, kunnen we eigenschappen van materiaal beïnvloeden. Je kunt het overal gebruiken. In de medische wetenschap, of voor computers. We kunnen geheugenelementen voor pc’s ontwikkelen, waardoor je ze straks niet meer op hoeft te starten.

Ik heb gekozen voor dit vakgebied omdat het een heel andere wereld is dan onze macrowereld. In de media is de laatste jaren veel onzin rondgestrooid over de gevaren van nano-engineering. Over tien jaar zouden er nanorobotjes zijn die in je lichaam rond zouden kunnen wandelen en voor oorlogsdoeleinden kunnen worden gebruikt. Dat is gebakken lucht. Zulke robotjes zullen er misschien wel ooit komen, maar dan om kanker te bestrijden of om botten aan elkaar te maken. Dat is toekomstmuziek.

Als nano-engineer kan ik straks overal aan de slag. Iedereen die van de opleiding afkomt heeft binnen een maand een baan. Ik twijfel nog tussen werken bij een grote multinational als Philips of IBM en promoveren. Het is jammer dat het imago van technische opleidingen in Nederland zo slecht is. Ik heb in New York en Genève gestudeerd, daar zijn techneuten hot, omdat zij de toekomst in handen hebben. Ik zou ooit ook nog wel les willen geven op een middelbare school, om jongeren enthousiast te maken voor het vak.

Studeren in Eindhoven bevalt me heel goed. Het is een groot, lief dorp. De verhouding mannen-vrouwen is scheef, maar dat wordt steeds beter. Elke donderdag hebben we borrel in een bruine kroeg naast de laboratoria op de faculteit. Daar komen ook veel studenten van andere opleidingen. Wij staan bekend als de feeststudie.”

Janna Laeven

Kijk op www.tue.nl, klik op ‘studiekiezer’, dan ‘masteropleidingen’, dan ‘nano-engineering’.

    • Janna Laeven