Huiseigenaar dwingen tot groepsvorming

De gemeente Rotterdam wil de verloedering van woningen bestrijden door huiseigenaren te verplichten zich aan te sluiten bij grotere verenigingen van eigenaren (vve’s).

Dat maakte wethouder Hamit Karakus (Volkshuisvesting, PvdA) gisteren bekend. De gemeente zal de regering vragen om de benodigde wetswijziging, en „twijfelt er niet aan” dat de grote steden Rotterdam zullen ondersteunen.

De 10.000 vve’s die Rotterdam nu kent, zijn volgens de gemeente vaak te klein. De verenigingen, waarvan in de helft van de gevallen het beheer over slechts twee of drie woningen is ondergebracht, zijn te weinig professioneel om het onderhoud te organiseren en te financieren.

Een kwart van de Rotterdamse woningen (70.000) valt volgens het gemeentebestuur in de categorie „kwetsbaar”. De gemeente wil een deel daarvan slopen, maar 20.000 particuliere woningen kunnen door renovatie weer aantrekkelijk voor de bewoners worden gemaakt.

Het initiatief van Karakus maakt deel uit van een plan om van Rotterdam een aantrekkelijker woonstad te maken. Uit recent onderzoek blijkt dat 24 van de 50 meest verloederde buurten van Nederland in Rotterdam liggen.