Hogescholen bekritiseerd om onjuist keurmerk

Enkele hogescholen voor commerciële beroepsopleidingen misleiden studenten met keuzevakken die officieel goedgekeurd zouden zijn, maar dit keurmerk in werkelijkheid niet hebben. Dat zegt de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO), de organisatie die keurmerken aan het hoger beroepsonderwijs toekent.

De NVAO gaat van ten minste drie instellingen voor dergelijke beroepsopleidingen vragen hun studie-informatie aan te passen, aldus een woordvoerster. Van één instelling moet een vermoeden van onheus gebruik van de accreditatie nog worden bevestigd. De vijfde school, HBO Nederland, heeft de onjuiste informatie inmiddels van de website verwijderd, aldus de NVAO.

Eén van de scholen die volgens de Nederlands-Vlaamse organisatie onjuiste informatie geeft, is het Nederlands Commercieel Opleidings Instituut (NCOI). Het verzorgt opleidingen op 34 locaties in Nederland, het hoofdkantoor is in Hilversum. Deze hogeschool wekt volgens de NVAO op de website de indruk dat sommige keuzevakken officieel erkend zijn, terwijl het in werkelijkheid gaat om niet-erkende specialisaties van wel erkende opleidingen. Programmadirecteur Mark van den Broek van het NCOI noemt de „aantijgingen een groot misverstand”. Volgens hem is het voor studenten duidelijk dat bepaalde keuzevakken niet erkend zijn, maar krijgen zij wel degelijk een erkend diploma van de hoofdrichting. De hogeschool gaat bekijken „of de communicatie wellicht anders moet”.

De NVAO houdt echter staande dat studenten een rad voor ogen wordt gedraaid. „Het NCOI suggereert dat de volledige instelling geaccrediteerd is, en daarmee alle opleidingen. Dat is niet het geval”, aldus de woordvoerster. „Wij accrediteren alleen de opleidingen zelf. De bachelor-opleidingen Human Resource Management en Psychologie van het NCOI zijn dat niet.” Het is de eerste keer dat de NVAO commerciële hogescholen aanspreekt op onjuiste informatie over accreditatie. Er zijn geen sancties bekend tegen scholen die zich na een waarschuwing nog niet aan de regels houden, zegt de NVAO. „De juridische kant moet nog worden uitgezocht.”