Het leven hangt aan zijden draad

De goeden in ‘Inside Man’

DVD

Chaos (Dutch Filmworks) Regie: Tony Giglio, met: Wesley Snipes, Ryan Phillippe en Jason Statham

(film)***

(extra’s) ***

Inside Man (Universal) Regie: Spike Lee, met: Jodie Foster, Denzel Washington en Clive Owen

(film)****

(extra’s)**

Zouden boeven in de echte wereld zich net zo vaak bezig houden met het beramen van de ideale misdaad als in de schaduwwereld van de film? In de Discovery Channel-afleveringen van The FBI Files die als extraatje bij de dvd van de diefje-met-verlos–film Chaos zitten, stelen vooral de misdaadbestrijders de show. Ze ontmaskeren met groot gebaar het ene na het andere knullige complot, waardoor je het gevoel krijgt dat je leven de hele tijd eigenlijk aan een zijden draadje hangt, ware het niet dat de politie er was.

Een groot verband tussen deze extra’s en de hoofdfilm Chaos is er niet, of het moet zijn dat de rechercheurs Ryan Phillippe en Jason Statham die achter bankovervaller Wesley Snipes – de vampierdoder uit Blade speelt nu de schurkenrol – aan gaan er juist nogal een potje van maken. Bankovervaller Snipes is in de film aanhanger van de chaostheorie, al zit daar zoals we weten uiteindelijk ook systeem in.

De plot doet nogal denken aan de gelijktijdig geproduceerde film Inside Man van Spike Lee. Hierin word ook al de perfecte bankoverval gepleegd en trekken de daders een flink aantal rookgordijnen op. Maar regisseur Lee slaagt er in om met een A-cast van Denzel Washington, Clive Owen en Jodie Foster ook nog wat van zijn politieke preoccupaties in de film te vlechten. Adrenalinekick en breinboost ineen.

Dana Linssen

    • Dana Linssen