Hardware voor in de kast

Vorige week gaf ik de startende student een lijstje met software, ofwel de basisingrediënten die je in huis moet hebben om lekker te kunnen koken. Vandaag is de hardware aan de beurt. Welk keukengereedschap heb je écht nodig en wat is overbodig? Nu vrees ik dat ik een slechte graadmeter ben als het gaat om wat écht nodig is. Mijn keukenlades puilen uit van de overbodigheden. Ik noem ter illustratie slechts ‘The Original Beanstripper’, een in felrood plastic uitgevoerd apparaatje dat met een simpele handbeweging snijbonen serieel in stukjes hakt. Hij leek vriendin J., die hem jaren geleden exclusief voor mij uit Kreta importeerde écht nodig en hoewel hij nog in de originele verpakking zit, ben ik mij zo aan TOB gaan hechten dat ik hem intussen zelf ook onmisbaar vind. Kortom, aan mij heb je niks. Voor onderstaande lijst liet ik me dan ook inspireren door het boekje De Nieuwe Studentenkeuken van Daan Faber en Maarten Hoekstra. Ik verdeelde hun rijtje keukengereedschappen in Moet, Mag en Is Leuk en voegde er nog een paar zaken aan toe.

Moet: een degelijk koksmes (niet op besparen, probeer in de winkel of hij lekker in je hand ligt; met dit mes ga je zo’n beetje alles doen). Een flinke houten snijplank (hout blijkt toch hygiënischer dan plastic en het snijdt veel lekkerder). Een klein schilmesje en een dunschiller (hoeven niet duur te zijn). Een goede pepermolen (Peugeot is het allerbeste merk, gaat tot 30 jaar na je afstuderen mee). Een rasp (zelf kaas en groente raspen is goedkoper en lekkerder). Een koekenpan, een diepe koekenpan met anti-aanbaklaag (zo’n truttig Tefalding ja), een grote pan (voor pasta en soep), een gewone pan (voor rijst, aardappels en groenten) en een steelpannetje. Een lage ovenschaal, een vergiet, een garde, een paar houten pollepels en spatels, een blikopener, een kurkentrekker, aluminiumfolie, verhoudfolie, bakpapier (als je dit standaard op je bakplaat legt, hoef je minder schoon te maken).

Mag: een stoof- of braadpan met deksel, een wok (plaatstaal is goedkoop, licht en geleidt de warmte goed), een grillpan, een tang (handig om vlees om te draaien, maar ook om pasta of salade mee op te scheppen). Een grote kom (voor beslag en andere mengsels), een doorzichtige maatbeker en een knoflookpers (hoewel fijnhakken met je scherpe koksmes op je houten snijplank lekkerder is en meer voldoening geeft).

Is Leuk: een springvorm en cakeblik, een keukenweegschaal, een deegroller, een vijzel (zo’n ruwe, spekstenen van de toko), een staafmixer (koop er bij voorkeur een met een kruidenhakmolentje).

Voor deze mozzarella in carozza heb je alleen een plank, een mes en een koekenpan nodig. Beleg dubbele witte boterhammen met plakken mozzarella en druk de zijkanten goed dicht, zodat de kaas is ingesloten. Haal het brood achtereenvolgens door bloem en losgeklopt ei. Bak de mozzarellatosti’s aan beide kanten bruin in olijfolie en snijd ze diagonaal doormidden.

Janneke Vreugdenhil

Wat is jouw favoriete keukengereedschap? Praat mee op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil