Fotograaf Rosenthal dood

Mariniers van de 5de divisie planten op 23 februari 1945 de Amerikaanse vlag op de berg Suribachi op Iwo Jima. Foto AP, Joe Rosenthal ** FILE ** In a file photo U.S. Marines of the 28th Regiment of the Fifth Division raise the American flag atop Mt. Suribachi, Iwo Jima, on Feb. 23, 1945. Joe Rosenthal, who won a Pulitzer Prize for his immortal image of six World War II servicemen raising an American flag over battle-scarred Iwo Jima, died Sunday. He was 94. (AP Photo/Joe Rosenthal) Associated Press

De Amerikaanse fotograaf Joe Rosenthal, die beroemd werd met een foto van soldaten die in 1945 de Amerikaanse vlag planten op het eiland Iwo Jima, is zondag op 94-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Novato in Californië. Rosenthal kreeg de Pulitzerprijs voor zijn foto.

Rosenthal, die wegens zijn slechte gezichtsvermogen was afgekeurd voor militaire dienst, volgde in opdracht van persbureau Associated Press de Amerikaanse troepen naar de dodelijke veldslagen op Iwo Jima, waarbij ruim 6.000 Amerikanen sneuvelden en 20.000 Amerikanen gewond raakten. Van de 22.000 Japanners op het eiland overleefden 1.083.

Rosenthal is er vaak van beschuldigd dat hij soldaten had laten poseren voor de opname, maar hij heeft dat altijd ontkend.

Het negatief van de foto is opgeborgen in een stalen kluis in de bibliotheek van Associated Press in New York. Het beeld is een ikoon geworden; het is waarschijnlijk de meest gereproduceerde foto in de Amerikaanse geschiedenis. Naar het voorbeeld van de foto werd in 1954 in Arlington (Virginia) een monument geplaatst ter ere van het Amerikaanse korps mariniers.

Het beeld is de kern van de film Flags of our Fathers van Clint Eastwood over de levens van de soldaten die de vlag plantten. De film komt in oktober uit in de VS.