Feestpaté in de pot

Nodig: 800 g (maïs)kipfilet; 750 g kippenlevers; 500 g kalfsgehakt; 500 g rundergehakt; 2 theel. zout 1 ui; 4 knoflooktenen; 1 eetl. Provençaalse kruiden; 2 eetl. droge witte wijn; 200 g plakjes ontbijtspek

In Frankrijk is lekker eten doodgewoon. In elk dorp is wel een café/restaurant te vinden waar je tussen de middag een complete maaltijd van 2 of 3 gangen, soms inclusief een pichet wijn, voor 11, 12, 13 euro kunt bestellen. Er is een bescheiden kaart. Maar of je nu voor de entrecote, de varkenskotelet of mosselen met friet gaat, het eten is altijd goed klaargemaakt en naar Hollandse begrippen spotgoedkoop. Ook in een restaurant met één of twee Michelin sterren is een 2 gangen menu-van-de-dag heel betaalbaar. In Amsterdam was het dus even schrikken. Schuin tegenover het Concertgebouw is een restaurant met een slimme formule: een vast menu: je krijgt als voorgerecht sla, gevolgd door een entrecote of een visgerecht met friet. Prijs voor dit menu 19,50. Nagerechten dienen apart te worden besteld (7,50). De Hollandse kropsla, voorzien van 4 halve walnoten, zwom in de op Franse wijze gemaakte mayonaise. De zeer dunne plakjes entrecote waren bedolven onder een bremzoute groene saus. De frietjes bleken slappe bleekneusjes. Daar wordt een Hollander die net in Luilekkerland is geweest niet blij van. Het gerucht ging dat er een andere kok aan het werk was. Uiteindelijk bedroeg de rekening voor 2 personen (menu en nagerecht, fles water, wijn, 1 espresso) 98,10, een bedrag dat je opeens weer in krenterige guldens gaat om rekenen.

Het recept voor een flinke en dankzij een elektrische keukenmachine snel te vervaardigen paté. Maal in deze machine fijn: de schoongemaakte kippenlevers, de in stukken gesneden kipfilets en gepelde ui en ontvelde knoflooktenen. Meng dit mengsel door de beide soorten gehakt. Meng de kruiden, het zout en de wijn erdoor. Stort dit mengsel in een met ontbijtspek beklede patépot of cakevorm met een inhoud van 2 liter. Dek de paté af met aluminiumfolie waarin enkele gaatjes zijn geprikt. Bak de paté in circa anderhalf uur in een voorverwarmde oven van 200 graden. Controleer of de paté gaar is. Het vocht dat te voorschijn komt is dan niet langere bloederig. Laat de paté afkoelen en 12 uur op smaak komen. Vries overgebleven paté niet in. Na invriezen valt de paté bij het aansnijden namelijk korrelig uit elkaar.

Anne Scheepmaker

Morgen: noedels met eend.

    • Anne Scheepmaker