Debat over Libanon

Volgens Francois Heisbourg, adviseur bij een defensie-instituut in Parijs, is het unfair Frankrijk ervan te beschuldigen dat het zijn woord breekt. Hij onderstreept dat de Fransen hun beloftes hadden gedaan voordat een aangepaste VN-resolutie werd aangenomen. De oorspronkelijke resolutie zou, zei hij, een internationale troepenmacht gecreëerd hebben met strenge rules of engagement en duidelijke commandostructuren. De Fransen hadden ingestemd met een aangepaste resolutie om de gevechten te doen beëindigen.

Maar analisten als Heisbourg erkennen dat de Fransen aarzelen met het sturen van een grote troepenmacht om andere redenen – zoals de aanzienlijke verliezen die zij hebben geleden in eerdere vredesmissies en de dood van 58 Franse troepen in 1983 in Beiroet, door een zelfmoordaanslag van Hezbollah.

(International Herald Tribune)