Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Kranten

De oogst van 15 jaar www in Nederland

Het world wide web bestaat deze maand vijftien jaar. Dit zijn de Nederlandse sites die er in deze periode toe deden.

Stemwijzer.nl Het doorspitten van verkiezingsprogramma’s is niet meer nodig dankzij Stemwijzer.nl De StemWijzer wordt sinds 2002 gemaakt door het Instituut voor Publiek en Politiek. Voor menig zwevend kiezer die niet de tijd heeft de verkiezingsprogramma’s te bestuderen, is de StemWijzer een belangrijk hulpmiddel. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar werden op de verkiezingsdag 1.133.013 adviezen verstrekt. Aangezien zo’n advies niet altijd overeenkomt met de verwachtingen – de ChristenUnie scoort bijvoorbeeld goed bij linkse kiezers – kan het gebruik van de site leiden tot een identiteitscrisis. Soortgenoten: geen
Stemwijzer.nl Het doorspitten van verkiezingsprogramma’s is niet meer nodig dankzij Stemwijzer.nl De StemWijzer wordt sinds 2002 gemaakt door het Instituut voor Publiek en Politiek. Voor menig zwevend kiezer die niet de tijd heeft de verkiezingsprogramma’s te bestuderen, is de StemWijzer een belangrijk hulpmiddel. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar werden op de verkiezingsdag 1.133.013 adviezen verstrekt. Aangezien zo’n advies niet altijd overeenkomt met de verwachtingen – de ChristenUnie scoort bijvoorbeeld goed bij linkse kiezers – kan het gebruik van de site leiden tot een identiteitscrisis. Soortgenoten: geen

„Amazon used to be a large river in South America – but that was before the world wide web.” Zo begon de The Observer vorige week een artikel waarin deze Britse krant ter gelegenheid van de vijftiende verjaardag van www een lijst presenteerde met vijftien sites die wereldwijd de meeste invloed hebben gehad.

Welke vijftien sites zijn het in Nederland? NRC Handelblad doet een voorstel; hieronder een selectie. De verantwoording voor de overige sites – 9292ov.nl, Alex.nl, Geenstijl.nl, Ilse.nl, Kazaa.com, Marktplaats.nl, Relatieplanet.nl, Startpagina.nl, Uitzendinggemist.nl – is op te website bekijken.

DDS.nl

De Digitale Stad was de eerste gratis online gemeenschap

De Digitale Stad Amsterdam was in 1994 een initiatief van cultureel centrum De Balie en internetprovider Hack-Tic (tegenwoordig Xs4all). Elke Nederlander die een modem had om in te bellen kon een gratis account met e-mailadres krijgen. De site van DDS deed ook dienst als ontmoetingsplaats voor gelijkgezinden. In 2000 ging de site ten onder in het geweld van de internethype. Anno 2006 is DDS een commerciële provider.

Hyves.nl

Online vriendengemeenschappen zijn de afgelopen jaren sterk in opkomst.

Hyves bestaat sinds oktober 2004 en is nu de populairste van de Nederlandse community sites, maar dat kan na een hype weer helemaal anders zijn. De site trekt bezoekers van diverse pluimage, niet alleen tieners. Wouter Bos heeft bijvoorbeeld wel 16.577 vrienden in zijn Hyves- account. Wat niet wegneemt dat online vriendengroepen over het algemeen bestaan uit slecht spellende pubers die worstelen met hun hormonen.

Stemwijzer.nl

Het doorspitten van verkiezingsprogramma’s is niet meer nodig dankzij Stemwijzer.nl

De StemWijzer wordt sinds 2002 gemaakt door het Instituut voor Publiek en Politiek. Voor menig zwevende kiezer die niet de tijd of zin heeft de verkiezingsprogramma’s te bestuderen, is de StemWijzer een belangrijk hulpmiddel. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar werden alleen op de verkiezingsdag 7 maart al 1.133.013 adviezen verstrekt. Aangezien zo’n advies niet altijd overeenkomt met de verwachtingen – de ChristenUnie scoort bijvoorbeeld over het algemeen goed bij linkse kiezers – kan het gebruik van de site leiden tot een identiteitscrisis.

Funda.nl

Funda maakt de makelaar bij het zoeken van een huis overbodig

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) startte in 2000 met Funda, waarop het volledige aanbod van de bij de vereniging aangesloten makelaars te zien is. De snel groeiende populariteit van de site zorgde ervoor dat de Vereniging Eigen Huis een klacht indiende bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit omdat de NVM met Funda een monopoliepositie zou hebben. Funda zelf daagde dit jaar de site Zoekallehuizen.nl, omdat die ongeoorloofd gebruik zou maken van de gegevens van de NVM. De rechter was het daar niet mee eens en Funda moet nu deze concurrent naast zich dulden.

Nu.nl

Nu.nl brengt het nieuws snel en gratis naar iedere pc

Nu.nl werd in 1999 opgericht en is onderdeel van Ilse Media. Gebruikmakend van de berichten van persbureau ANP is Nu.nl uitgegroeid tot de grootste nieuwssite en momenteel – na de sites van Google, Yahoo en MSN – de best bezochte website van Nederland. Voor veel mensen maakt Nu.nl, samen met papieren equivalenten als Metro en Spits, een deel van de traditionele nieuwsmedia overbodig. Plannen om Nu.nl van zijn troon te stoten, zoals dat van uitgever PCM met En.nl, zijn tot op heden mislukt. Alle Nederlandse kranten hebben inmiddels wel volwaardige nieuwssites.

Alt0169

Alt0169.com was het eerste succesvolle Nederlandse weblog

Alt0169 (het copyrightteken) ontstond in 1999. Jeroen Bosch, alias De Kolonel, en kornuiten die schuilgingen achter namen als Pjoe, Eendvogel en Oxysept schuimden het internet af op zoek naar interessante sites die ze van (meestal satirisch) commentaar voorzagen. Ze populariseerden termen als ‘internot’ en ‘geyle neuqsex’. Alt0169 stond kritisch tegenover de internethype. In 2001 hielden de makers ermee op, omdat ze last hadden van „linkmoeheid”.

Discussiëren en stemmen kunt u op nrc.nl/voorkeur