De bedenker van het NK bommetje

Precies vier dagen heeft het bestand geduurd tussen de organisatoren van de twee concurrerende Nederlandse kampioenschappen bommetje. Na jaren van geruzie kondigden Cor Stuut en Sportfondsen Nederland woensdag een samenwerkingsverband aan. Vanaf volgend jaar zou er nog maar één plonsevenement komen, waarop de deelnemers proberen een zo hoog mogelijke waterzuil te creëren.

Maar zondag was het opnieuw hommeles. Het Zwembad Noord in Stadskanaal maakte bekend dat voormalig badmeester Stuut, in 2001 de bedenker van het eerste NK bommetje in Stadskanaal, als oud-medewerker helemaal geen afspraken kán maken voor het zwembad. Cor Stuut doet de reactie af als een publiciteitsstunt: „Met een relletje wil Stadskanaal het eigen NK promoten.”

U heeft wel wat losgemaakt.

„Het NK bommetje begon als een geintje, maar het is enorm uit de klauwen gelopen. Zoveel toeschouwers en media-aandacht, niet normaal. Het hele jaar door geef ik bommetje-clinics. En komende winter is het eerste indoor-NK. Fijn voor KiKa, de stichting Kinderenkankervrij, want daar gaan alle opbrengsten heen.”

Verwacht u net als twee jaar geleden een rechtszaak?

„Laat de twee NK’s toch lekker naast elkaar bestaan. Het is weliswaar ooit in Stadskanaal begonnen, maar Sportfondsen Nederland heeft de rechten. Voor de toppers is Stadskanaal vrijdag hooguit een opwarmertje. Zaterdag in Bergschenhoek is het enige echte kampioenschap.”

Wat is het recept voor een topbom?

„Met één opgetrokken en één gestrekt been springen. Vanaf de drie-meterplank kan je zo een plons van zeker tien meter hoog maken.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens