China paait landen in Z-Amerika

China paait Zuid-Amerika. Gisteren sloten de Volksrepubliek en Chili een overeenkomst voor vrijhandel. En vandaag legt Peking de rode loper uit voor de Venezolaanse president Hugo Chávez, die een bezoek van zes dagen zal afleggen. China heeft door zijn snelle economische groei grote behoefte aan grondstoffen, waar het land zelf een gebrek aan heeft. Chili beschikt over grote voorraden koper, Venezuela heeft olie.

Het is voor de eerste maal dat China een vrijhandelsakkoord afsluit met een Zuid-Amerikaans land. Door de overeenkomst krijgt China beter toegang tot de natuurlijke hulpbronnen van Chili, tegen een gunstiger tarief. De prijs van koper op de wereldmarkt is de afgelopen maanden scherp gestegen door een toename van de vraag. China is de grootste verbruiker van koper, dat onder meer voor bedrading wordt gebruikt.

De overeenkomst voorziet in het schrappen van een reeks invoertarieven over en weer. Behalve koper vallen ook andere Chileense mineralen, groente, fruit en visolie onder de regeling. Voor China vallen heffingen weg voor televisies, printers, computers en auto’s. Met de handel tussen China en Chili was vorig jaar een bedrag gemoeid van 5,4 miljard euro. Chili had in de eerste helft van dit jaar een handelsoverschot met China van 500 miljoen euro.