Arrestaties in VS om steun aan verboden Tamil Tijgers

In de Verenigde Staten zijn „meer dan twaalf” personen gearresteerd die wapens wilden kopen en fondsen wilden werven voor de rebellenbeweging Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) in Sri Lanka. De arrestaties zijn verricht in onder andere New York, New Jersey, Seattle en Washington, na een undercoveroperatie in meer dan tien landen.

Acht aangehouden personen, van wie zeker zes van Sri Lankese afkomst, zijn gisteren voorgeleid bij de federale rechtbank in Brooklyn. Volgens advocaat-generaal Alberto Gonzales probeerden zij „op verschillende manieren wapens en [ander] materiaal voor een dodelijke geweldscampagne te bemachtigen”. Ook zouden zij geld witwassen via hulporganisaties en „talloze andere misdaden” hebben begaan, waaronder samenzwering om ambtenaren om te kopen.

In 1997 zetten de VS de LTTE op hun lijst van terroristische organisaties, met als consequentie dat de LTTE in de VS geen geld mag inzamelen, wapens verkrijgen of lobbywerk mag doen.

Volgens de aanklacht waren enkele verdachten bereid om twee undercoveragenten die zich uitgaven voor wapenhandelaars 900.000 dollar te betalen, voor honderden kalasjnikovs en vijftig tot honderd raketten. Die waren van een type dat de door het Sri Lankese leger gebruikte Kfir-gevechtsvliegtuigen in de lucht kan raken. Vandaag zijn met die vliegtuigen nog bombardementen uitgevoerd op het Sri Lankese schiereiland Jaffna. De verdachten spraken over het gebruik van Zwitserse bankrekeningen en locaties voor de wapenlevering.

In een andere valstrik boden verdachten die nauwe banden zouden hebben met LTTE-leider Prabhakaran een miljoen dollar aan agenten die zich uitgaven voor ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken, als die de LTTE van de terreurlijst zouden krijgen. Ook boden zij geld om inzage te krijgen in documenten met betrekking tot onderzoek naar een van de Tamil-hulporganisaties.

Van één verdachte is de naam bekend. De in India geboren ingenieur Nachimuthu Socrates, in 1976 verhuisd naar de VS, is gisteren in Connecticut gearresteerd omdat hij geheime informatie probeerde te kopen over wapenleveranties van de Amerikaanse aan de Sri Lankese overheid. Ook zou hij hebben betaald voor documenten over de hulpgroepen. Volgens een woordvoerder van de federale recherche FBI is onderzoek gedaan naar de activiteiten van het World Tamil Coordinating Committee en de Tamil Rehabilitation Organisation. (Reuters, AP)