Aanhang van Congolese rivalen slaags

Een lijfwacht van de zittende president van Congo, Joseph Kabila, houdt een man onder schot vlak bij het presidentieel paleis in Kinshasa. Sinds zondag hebben in de Congolese hoofdstad gevechten plaats tussen aanhangers van Kabila en diens politieke rivaal Jean-Pierre Bemba. Zij nemen het eind oktober tegen elkaar op in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. (Foto AFP) A guard of incumbent President Joseph Kabila arrests a man close to the Presidential Palace in central Kinshasa, 21 August 2006, following renewed exchange of fire between Kabila's and his main rival vice-president Jean-Pierre Bemba's guards. A soldier guarding Jean-Pierre Bemba, a leading candidate in the Democratic Republic of Congo's presidential election, was killed in clashes with the guard of his main rival incumbent President Joseph Kabila 20 August, Bemba's spokesman told AFP. AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO AFP

De Congolese hoofdstad Kinshasa was vandaag voor de derde achtereenvolgende dag het toneel van gevechten tussen aanhangers van president Joseph Kabila en diens vice-president en politieke rivaal Jean-Pierre Bemba. Over mogelijke slachtoffers is niets bekend.

Gisteren werd het huis van Bemba in de noordoostelijke ambassadewijk Gombe met tanks en machinegeweren onder vuur genomen door lijfwachten van Kabila. Ook op andere plekken vonden schermutselingen plaats tussen beide groepen, onder meer rond de internationale luchthaven in het noorden van de stad.

Op het moment van de belegering van Bemba’s huis was daar een delegatie van onder anderen Franse, Chinese en Amerikaanse diplomaten aanwezig. Zij zouden een ontmoeting hebben met Bemba. Maar volgens diens medewerkers bevond deze zich tijdens de schotenwisseling op kantoor.

Na een uur reden in totaal 150 Uruguayaanse VN-blauwhelmen en Spaanse militairen voor in een konvooi van twintig pantserwagens. Zij konden de diplomaten ongedeerd ontzetten. In Congo is een VN-vredesmissie van 17.000 blauwhelmen gestationeerd, zij wordt gesteund door een kleine EU-vredesmacht. Een onbekend aantal EU-soldaten, die paraat stonden in buurland Gabon, zijn vandaag naar Kinshasa gestuurd.

Het geweld brak zondag uit nadat officieel bekend werd dat de twee kandidaten het op 29 oktober tegen elkaar zullen opnemen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Kabila behaalde vooral stemmen in het oosten; Bemba in het westen, waaronder Kinshasa. Beiden zijn voormalige krijgsheren met veel geld en talrijke gewapende aanhangers.

De VN meldden dat de troepen van Kabila en Bemba gisteren een staakt-het-vuren overeenkwamen. En een woordvoerder van het Congolese leger beval ‘s avonds op de landelijke televisie alle militairen om in de kazernes te blijven. Vanochtend werden rond dezelfde plek in Gombe echter opnieuw schoten en explosies gehoord.

Volgens een anonieme westerse diplomaat proberen diplomaten al dagen een ontmoeting tussen de twee rivalen te beleggen, vooralsnog zonder resultaat. (AFP, AP)