7 redenen om uit te gaan

Praten met een stierenvechtster.

1 uit eten met iens

Boekencafé Schrijvers

Dommelstraat 24, EindhovenTelefoon (040) 236 99 52keuken open 17.00-21.30Eetcafé / InternationaalGemiddelde prijs 3-gangen à la carte: 24 euro

Boekenwurmen opgelet! In dit Boekencafé zit je heerlijk te eten tussen allemaal boeken. Alles is aangepast aan het boekenthema. En de naar literaire titels vernoemde gerechten, zoals De Passievrucht voor het dessert zijn nog lekker ook!

goed Al zijn de stoelen buiten niet erg prettig om op te zitten, het eten was erg lekker en betaalbaar. Het is met zorg klaargemaakt en opgemaakt. Zelden trouwens het eten zo warm opgediend gekregen: klasse! De gerechten een boekennaam geven is wel origineel maar doet voor mij een beetje geforceerd aan.

(09-07-2006, H.J.S., Arnhem)

goed De rekening wordt gepresenteerd in een boek.

(08-08-2005, Eveline )

goed Top. Mooi themarestaurant met art-decoaankleding. Modern klassiek, met bar en sfeervol zitgedeelte. Goede prijs-kwaliteitverhouding. (08-08-2005, Norbert)

Ook lekker uit eten geweest? Eet en recenseer mee op www.nrc.nl/iens

2 MUSEUM

Prehistorie en Middeleeuwen

: Historisch OpenluchtMuseum, Boutenslaan 161b. Openingstijden: dagelijks 10.00-17.00u. Entree: 6,50 euro per persoon. Inl: 040- 2522281 & www.historisch-openluchtmuseum-eindhoven.nl

Het Historisch Openluchtmuseum bestaat uit een reconstructie van een prehistorisch dorpje ‘Eversham’ uit de ijzertijd (800-50 v Chr.) en een middeleeuws stadje ‘Endehoven’ (1250 -1600 na Chr.). Aan het marktplein vindt je herberg ‘Den Bonten Os’ waar je terecht kan voor typische middeleeuwse versnaperingen zoals hespe mit honich (beenham met honing) terwen potteke (graanpot) en kiecken vlercken (kippenvleugeltjes).

3 FILM

The New World

: Filmtheater Plaza Futura. Tijd: 21.30u. Inl: 040-2946848 & www.plazafutura.nl

In The New World van regisseur Terrence Malick kijkt een Europese kolonist een indiaanse vrouw voor het eerst in de ogen. First contact. Maar eerste indrukken zijn niet lang houdbaar. Wat Malick in de film goed laat zien, is dat Indianen en Europeanen in 1607 minder van elkaar verschilden dan je nu geneigd bent te denken. De indianen waren moderner en de Europeanen ouderwetser. Malick en zijn Mexicaanse cameraman zijn er goed in de wereld als nieuw te presenteren. Regie: Terrence Malick. Met: Colin Farrell, Q'orianka Kilcher. VS, 2005.

4 OPENLUCHTFILM

Hable con ella

: op het plein voor Plaza Futura. Tijd: 21.10 uur. Inl: 040-2946848 & www.plazafutura.nl

‘Hable con ella’ is Spaans voor ‘praat met haar’. De film gaat over twee mannen die in contact komen door hun geliefden die in hetzelfde ziekenhuis in coma liggen. Marco is een schrijver wiens Lydia in coma raakt nadat ze door een stier is aangevallen. Benigno is een verpleger die altijd voor zijn moeder heeft gezorgd en nu geobsedeerd is door de jonge danseres Alicia. Regie: Pedro Almodovar. Met o.a. Javier Camara‚ Dario Grandinetti‚ Rosario Flores. Spanje, 2002.

5 EXPOSITIE

Holland Art Gallery on Tour

: Holland Art Gallery, tweede etage Bijenkorf, Piazza 1. T/m 22 augustus, 9.30-18.00 uur. Inl: 040-2454651 & www.hag.nl

Holland Art Gallery on Tour is een expositie van beelden, schilderijen, fotowerken en design, die langs alle filialen van de Bijenkorf reist. Tot en met vandaag is de expositie nog te zien op de tweede etage van de Eindhovense Bijenkorf. Nieuwe fotowerken van Els Castelijns, tekeningen van Lisa van Noorden, objecten van Steven Kessels en werk van Peter Donkersloot en George Heidweiller.

6 TENTOONSTELLING

What happened to Art

: Van Abbemuseum. T/m 17 september. Di, wo, vr, za, zo 11.00-17.00 uur, do 11.00-21.00 uur. Inl: www.vanabbemuseum.nl

Het van Abbemuseum viert haar 70ste verjaardag. De jubileumtentoonstelling What happened to Art. Een keuze uit de collectie 1955-2000 laat aan de hand van de eigen collectie ontwikkelingen zien die hebben plaatsgevonden in de periode 1955 tot 2000. Schilderijen, objecten en installaties vullen de tien zalen van de oudbouw waar het in 1936 is begonnen. Tegenstellingen en contrasten worden zichtbaar gemaakt en verscherpen onze huidige visie op de kunst van de afgelopen vijftig jaar.

7 OPERAFILM

U-Carmen Ekhayelitsha

: Filmtheater Plaza Futura. Tijd: 22.00u. Inl: 040-2946848 & www.plazafutura.nl

De Britse regisseur Mark Dornford-May baseerde zijn film U-Carmen Ekhayelitsha op Bizets opera Carmen en verplaatste het verhaal naar het Zuid-Afrikaanse township Khayelitsha, anno 2005. Hoofdingrediënten: liefde, jaloezie, waanzin en wraak. De film wordt gesproken en gezongen in Xhosa‚ één van de elf officiële talen van Zuid-Afrika. Regie: Mark Domford-May. Met: Lungelwa Blou‚ Andiswa Kedama e.a. Zuid Afrika 2006, 120 minuten.