7 redenen om thuis te blijven

Waar lag die ene kaart ook al weer?

1 stempelen

Tatoeagestempel

Te koop via www.bodystamps.nl, stempels vanaf 4,75 euro. Inkt vanaf 8,35 euro.

Volgens mij werken tatoeages verslavend. Ik zie dat bij vrienden. Als ze er eenmaal eentje hebben, volgen er meer. Tribals, Chinese tekens, draken en engelen. Sommige mooier dan andere. Volgens vrienden kun je het beste het ontwerp van je tattoo een jaar op de koelkast hangen. Als het plaatje je dan nog aanstaat, weet je zeker dat je er geen spijt van krijgt. Want een tegenvallende tattoo is nog steeds niet makkelijk te verwijderen. Mensen die in de twijfelfase zitten, kunnen (in plaats van een jaar naar de koelkasttekening te kijken) een ‘bodystamp’ nemen. Op internet kun je kiezen uit 220 stempels (vervaardigd uit kalksteen) variërend van stoere indianen en snoezige poesjes, tot ingewikkelde tribals en exotische dieren. Je bestelt een bijhorend inktkussen en het stempelen kan beginnen. Op elke plek van het lichaam kun je de verwijderbare tattoo aanbrengen. Het plaatje blijft twee dagen zitten, je kan er gewoon mee onder de douche. Ben je de doodskop of het zonnetje op je schouder zat dan veeg je het met oogmake-upremover weg. De bodystamps zijn eindeloos te gebruiken en verkrijgbaar in verschillende maten. Er zijn ‘mini’s’ die je zelfs op je gezicht kunt drukken. De ‘mega’s’ zijn het best geschikt voor de onderrug. Tips voor het beste resultaat: stempel op een droge vetvrij huid, stempel niet in holtes en laat het plaatje goed drogen voordat je je aankleedt. (JV)

2 consumenten

Keuringsdienst van Waarde

Ned.3, 21.30-22.00u.

Op de simpele vragen die de verslaggevers van dit consumentenprogramma telefonisch stellen aan fabrikanten, krijgen ze vaak bizarre antwoorden. Het is duidelijk: de Nederlandse consument wordt maar al te vaak belazerd. Deze week neemt de Keuringsdienst de kijker mee naar bed. Het blijkt moeilijk een goed bed te vinden. Beddenwinkeliers en ruggendokters zijn in ieder geval niet altijd te vertrouwen.

3 film

K-Pax

Iain Softley (VS, 2001)RTL7, 20.30-22.40u.

Een mysterieuze patiënt wordt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. De man zegt afkomstig te zijn van de planeet K-Pax. Terwijl zijn behandelend arts dr. Mark Powell uitzoekt aan welke kwaal de patiënt lijdt, valt het hem op dat de man een erg positieve invloed heeft op de geestelijke gezondheid van de andere patiënten. Met mooie rollen van Kevin Spacey en Jeff Bridges.

4 reportage

Tsunami: the day the wave struck

National Geographic, 22.00-23.00u.

Documentaire over de ramp van 2004. Met veel interviews met ooggetuigen van de tsunami. Zoals we gewend zijn van de zender heeft de reportage een wat moralistische toon. De slachtoffers vertellen een verhaal van ‘verlies en wanhoop, maar ook van ongelooflijke ontsnappingen en onverschrokken heldenmoed’. Door de vele amateurbeelden is het programma toch het kijken waard.

5 adopteren

Goed doel: adopteer een kip

www.adopteereenkip.nl

„Een kip sprak peinzend tot een ei: wie was er eerder: ik of jij?”Zo begint Kees Stip zijn gedicht ‘Op een kip’. Adopteereenkip.nl geeft antwoord op die vraag: het belang van de kip gaat boven de eierproductie. Voor 29 euro 50 per jaar is het mogelijk om via de website een kip te adopteren. De kippen mogen vrij rondlopen in een weiland, eten geen genetisch gemanipuleerd voer en hun snavels zijn niet afgeknipt. Je krijgt de kip niet mee naar huis. Wel kun je iedere maand gratis een doosje met zes eieren ophalen bij één van de 274 Nederlandse natuurwinkels. De echte liefhebber kan zijn kip opzoeken op de boerderij, maar wie minder tijd heeft kan de kip via een webcam bekijken. Het is ook mogelijk een adoptiekip cadeau te doen. De kip van Stip weet overigens zelf heel goed hoe de productie van eieren in elkaar steekt. „Ik heb, wat men ook mag zeggen, nog nooit een ei een kip zien leggen.” (MvdM)

6 piepen

Jacob Jensen Rookmelder

Te koop via www.lampenlicht.nl, 69,95 euro

Rookmelders zijn ondingen. Sta je eindelijk een keer uitgebreid te kokkerellen, met een ingewikkelde roux onder je handen waar je écht niet zomaar bij weg kunt, en dan komt dat snerpende geluid weer uit de hal. Je maaltijd verpietert terwijl jij, wiebelend op een kruk, met een handdoek voor de melder wappert tot hij eindelijk op wil houden. Meestal hebben ze geen UIT-stand. Gelukkig staat de techniek voor niets en gaan zelfs rookmelders met hun tijd mee. Dit exemplaar kost wat meer, maar hij heeft dan ook een mooie science fiction vormgeving. En belangrijker, hij bezit ‘ingebouwde intelligentie’. De rookmelder controleert zijn eigen gevoeligheid en kan zowel een geluidssignaal als een visueel alarm geven. En als je zijn instelling voor tien minuten wat wilt verlagen om vals alarm te voorkomen, dan is daar gewoon een rood knopje voor. (JL)

7 spelen

Visual Power Memory Game

Te koop bij de boekhandel en cadeauwinkel, of via www.bispublishers.nl, 15 euro.

Iedereen kent het memoryspel wel. Zoek twee dezelfde afbeeldingen uit een groep van omgedraaide kaarten. Ach, zelfs deze uitleg is al te veel, moet uitgever Bis Publishers van Visual Power Memory Game hebben gedacht. De spelregels bij dit memoryspel new look zijn dan ook niet veranderd, alleen de afbeeldingen. Goed als geheugentraining voor kinderen, maar ook als volwassene kun je best dit spel op tafel leggen. Zeker in de Visual Power variant, want de plaatjes zijn hippe collages van afbeeldingen uit onze massacultuur. Dus tuur maar eens naar de talloze, piepkleine merklogo’s, verkeersborden, gezichten, fotolijsten of zoenende stelletjes. Mooi om naar te kijken. Het enige teleurstellende is misschien dat het nog best tegenvalt om de afbeeldingen te onthouden. Dat is ook hetzelfde gebleven. (JvG)

Met bijdragen van Jessica van Geel, Janna Laeven, Mees van der Made en Juliette Vasterman