11 Britse verdachten aangeklaagd

De Britse justitie heeft gisteren elf verdachten formeel in staat van beschuldiging gesteld op verdenking van betrokkenheid bij een terroristisch complot . Het hoofd van de antiterreurafdeling van de politie, Peter Clarke, zei op een persconferentie dat materiaal om bommen mee te maken in beslag is genomen. Ook zijn afscheidsvideo’s aangetroffen.

De elf zitten vast sinds 10 augustus. De Britse politie greep toen naar eigen zeggen in om terroristische aanslagen op een tiental vluchten te verijdelen. Acht van hen worden beschuldigd van samenzwering tot moord en het voorbereiden van terroristische aanslagen. Het gaat om mannen, tussen de 19 en 28 jaar. Ook is een jongen van 17 beschuldigd van het in bezit hebben van materiaal waarmee een aanslag zou kunnen worden gepleegd. Twee anderen, onder wie de moeder van een acht maanden oude baby, zijn in staat van beschuldiging gesteld omdat ze verzuimden de autoriteiten in te lichten over het complot. In totaal zijn 24 mensen opgepakt, vooral moslims van Pakistaanse afkomst.

Met de betrekkelijk snelle officiële aanklachten – er resteren nog ruim twee weken om de aanklachten af te ronden – snoert de politie zijn critici enigszins de mond. Velen, in het bijzonder in moslimkringen, toonden zich tot dusverre sceptisch over de beschuldigingen van de politie. Ze verwezen naar enkele recente incidenten waarbij de politie dacht met terroristen te maken te hebben, terwijl daar naderhand geen enkel bewijs voor kon worden geleverd.