Zwemmen: records sneuvelen

Op de laatste dag van de Pan Pacific zwemkampioenschappen in Canada zijn gisteren twee wereldrecords verbeterd. De Amerikanen Michael Phelps en Brendan Hansen doken gisteren beiden onder hun eigen toptijd. Phelps deed dat op de 200 meter wisselslag (1.55,84), Hansen was sneller dan ooit op de 200 meter schoolslag (2.08,50).

Phelps won zijn vijfde gouden medaille bij het toernooi in Victoria. Zijn oude toptijd (1.55,94) zwom hij drie jaar geleden. Hansen was nu 0,24 seconde sneller.

Zaterdag sneuvelden al twee wereldrecords in Victoria. De Amerikaan Aaron Peirsol verbeterde het wereldrecord op de 200 meter rugslag: 1.54,44 minuut. Dat was ruim tweetiende seconde sneller dan het oude wereldrecord, dat al op zijn naam stond. Het Amerikaanse estafetteteam scherpte tijdens dezelfde wedstrijden het wereldrecord op de 4x100 meter vrije slag aan. Olympisch kampioen Michael Phelps inspireerde zijn landgenoten Cullen Jones, Neil Walker en Jason Lezak tot een inspanning die leidde tot een tijd van 3.12,46 minuut. Het kwartet dook ruim zestiende onder de oude recordtijd van het Zuid-Afrikaanse team tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene. (ANP)