www.nrc.nl

Soap in een datsja. Het drama in het zomerhuisje naast dat van correspondent Coen van Zwol lijkt voorlopig even voorbij te zijn. Drinkebroer Voloadja is door zijn vrouw Nina onder curatele gesteld. „Een week geleden kwam een taxateur met meetlinten de omvang van de tuin meten en de toestand van de twee datsja’s keuren. Zoon Oleg was uit het stadje Ramenskoje gekomen. Oleg, winkelier in bruidsartikelen, is de rots waarop de familie rust. ‘Als ik Volodja eruit gooi, voedert Oleg mij de rest van mijn leven’, had Nina ons eerder verteld. Zij zou nooit met kartonnen bordje en bedelnap bij de ingang van de metro staan.

„Nuchter, constant en vader van twee kinderen: zelfs Volodja erkende de autoriteit van zijn geslaagde zoon. Nu was de kogel door de kerk. Voortaan stond de datsja op zijn naam.”

www.nrc.nl/moskou

Handsfree skypen. In het weblog Hebben wordt bericht over de nieuwste gadgets. „Er zijn veel mensen die, zodra ze de telefoon pakken, meteen gaan ijsberen. Even lekker belwandelen. Daarvoor lijkt de nieuwe Easycall desktop van Logitech op het eerste gezicht niet bedoeld. Wel voor computeraars die via Skype bellen. De EasyCall is de eerste speakerphoneheadsetmousekeyboard ter wereld. Een soort carkit voor je pc, die het mogelijk maakt om handsfree te Skypen.

„Dankzij de speakerhone en de sneltoetsen kun je al bellend doorwerken. Volgens Logitech heb je geen last van feedback of echo’s; over rsi wordt niet gerept.

„Gadgetwatchers noemen de EasyCall denigrerend ‘Skype voor dummies’, maar dat is onzin: het is juist goed nieuws dat internettelefonie verandert van gepriegel met software in een eenvoudige druk op de knop.”

www.nrc.nl/hebben