Wilders: belasting lager, straf omhoog

Tweede-Kamerlid Geert Wilders (Groep Wilders) gaat voor zijn nieuwe Partij voor de Vrijheid (PVV) campagne voeren met lagere belastingen, hogere straffen en een immigratiestop. Dat blijkt uit het verkiezingspamflet van de PVV, dat Wilders vrijdag bekend zal maken.

Volgens het verkiezingsprogramma moet Nederland vechten voor het „behoud van de eigen identiteit” en een „terugkeer van het fatsoen in de samenleving”. „Nederland moet weer een sterk en vitaal land worden. Een land met een kleinere en minder betuttelende overheid en een duurzaam sterkere economie”.

Wilders wil artikel 1 van de Grondwet herschrijven. Daarin moet staan dat de „christelijk/joods/humanistische traditie dominant blijft in Nederland”. De rechten van het dier moeten ook in de Grondwet opgenomen worden. Voor dierenmishandeling moet een nationaal alarmnummer komen, 113.

Wilders stelt een belastingverlaging van zestien miljard euro voor. Ook moet er een miljard vrijkomen voor AOW’ers en moet er extra geld voor „meer agenten op straat, meer docenten voor de klas en meer verplegend personeel in het verpleeghuis” komen. Wilders stelt strengere straffen voor. Zo krijgen daders van drie zware geweldsmisdrijven levenslang, als het aan zijn partij ligt. In het hele land moet preventief gefouilleerd worden. Bovendien wil Wilders tuchtscholen voor moeilijk opvoedbare jongeren. De politie moet in het verkeer overigens soepeler worden, vindt Wilders. De maximumsnelheid moet omhoog.

Wilders zal vrijdag ook zijn kandidatenlijst presenteren. Nog maar twee namen zijn bekend: de politieman Hero Brinkman en de televisiemaker Dion Graus. Vorige week stapte de tweede man van de PVV, de conservatieve denker Bart Jan Spruyt, op bij de partij. Spruyt zegt dat Wilders de partij te veel in zijn eentje opzet. Peilingen geven de PVV één tot drie zetels.