Wiegel weg uit Diever, een groot verlies?

Hans Wiegel (65) is niet langer het ‘orakel uit Diever’. Het ere-lid van de VVD maakte woensdag bekend dat hij naar het Brabantse Heeze verhuist, waar hij intrekt bij zijn nieuwe vriendin. Wiegel woonde sinds 1999 in het Drentse dorp, dat deel uitmaakt van de gemeente Westerveld. Wiegel wordt geen ereburger van Diever, zegt loco-burgemeester Roelof Martens.

Uw gemeente staat bekend om zijn hunebedden en zandverstuivingen, de Shakespeare-vertolkingen van de toneelvereniging, maar vooral als woonplaats van Hans Wiegel. Is zijn vertrek een groot verlies?

„Dat kan ik nog niet inschatten. Bestuurlijk gezien had de heer Wiegel geen enkele inbreng in onze gemeente. Wel was hij een toeristische trekpleister. Zomers kwamen veel dagjesmensen naar zijn boerderij kijken. Dat is trouwens nog helemaal niet zo eenvoudig, want die ligt goed verscholen in het groen.”

Uw burgemeester, Anne Meijer, is een partijgenoot van Wiegel. Had hij hem niet op andere gedachten kunnen brengen?

„De nieuwe vriendin van Wiegel wilde vanwege haar werk niet naar Drenthe verhuizen, hoorde ik op de radio. Maar laten we niet overdrijven. Als je het vertrek van Wiegel op een weegschaal legt, scheelt het hooguit een klein beetje. Westerveld blijft een prachtige gemeente met vele toeristische attracties.”

Hoe gaat u Wiegel uitzwaaien?

„Alle andere leden van het college zijn met vakantie, daar kan ik in mijn eentje niet over beslissen. Wij Drenten zijn een nuchter volk, ik verwacht dat we niets bijzonders zullen doen. Ereburger, zegt u? Nee, dat is meer iets voor vrijwilligers die een belangrijke bijdrage aan de gemeente hebben geleverd.”

    • Arjen Ribbens