Wereldrecords Peirsol 200 m rugslag en estafetteploeg VS

VICTORIA. De Amerikaanse zwemmer Aaron Peirsol heeft zaterdagavond (lokale tijd) tijdens de Pan Pacific kampioenschappen in het Canadese Victoria het wereldrecord op de 200 meter rugslag verbeterd. Peirsol tikte aan na 1 minuut en 54,44 seconden en was met die tijd ruim tweetiende seconde sneller dan het oude wereldrecord, dat al op zijn naam stond. Het Amerikaanse estafetteteam scherpte tijdens dezelfde wedstrijden het wereldrecord op de 4x100 meter vrije slag aan. Olympisch kampioen Michael Phelps inspireerde zijn landgenoten Cullen Jones, Neil Walker en Jason Lezak tot een inspanning die leidde tot een tijd van 3 minuten en 12,46 seconden. Het kwartet dook ruim zestiende onder de oude recordtijd van het Zuid-Afrikaanse team tijdens de Olympische Spelen van 2004. Peirsol is onverslaanbaar op de rugslag. Hij heeft de negen beste tijden ooit gezwommen op de 200 meter op zijn naam staan en heeft al meer dan zes jaar geen wedstrijd verloren. (ANP)