Volleyballers Nederland winnen European League

De Nederlandse volleyballers hebben gisteren in Izmir de European League gewonnen. In de finale versloegen de mannen van bondscoach Peter Blangé Kroatië met 3-1 (19-25, 25-20, 25-21 en 27-25).

Met de eindzege in de Europese tegenhanger van de prestigieuze World League kregen de volleyballers ook de A-status van sportkoepel NOC*NSF terug. Dat betekent dat de ploeg over meer geld kan beschikken in de aanloop naar de Olympische Spelen die over twee jaar in Peking worden gehouden. Veel meer dan een kilometervergoeding kregen de volleyballers tot nu toe niet.

Wegens de teleurstellende prestaties van vorig jaar, waarin Nederland slecht presteerde bij het Europees kampioenschap en zich niet wist te plaatsen voor het wereldkampioenschap, raakten de mannen de plek in de hoogste categorie van de topsport kwijt. Het wegvallen van de extra steun maakte het nog moeilijker om de aansluiting te hervinden met de internationale top. Maar met de aanstelling van Peter Blangé en zijn assistent Ron Zwerver, die beiden deel uitmaakten van de ploeg die in 1996 in Atlanta olympisch goud won, keerde het tij voor Nederland, dat voor de veertiende keer op rij won. Sinds het tweetal aantrad, hebben de Nederlandse volleyballers nog niet één wedstrijd verloren.

Met hun duidelijke en rechtlijnige aanpak zorgden de voormalige internationals voor een ommekeer. Het duo schroomde niet de gevestigde orde te passeren. Alleen spelers met de juiste instelling kregen een plek in de selectie. Ook bij het publiek keerde het geloof in de ploeg terug. Met massale steun van de supporters kwalificeerde Nederland zich eerder dit jaar voor het EK.

In de European Leauge zette Nederland de goede reeks voort en plaatste zich ongeslagen voor de finaleronde. De kwaliteit van het spel was niet altijd van hoog niveau, maar op vechtlust wisten de mannen van Blangé en Zwerver elke keer weer de overwinning eruit te slepen. Ook zaterdag in de halve finale tegen gastland Turkije moest Nederland tot het uiterste gaan voor de overwinning. In een slopende vijfde set zegevierde de ploeg in een Turkse heksenketel uiteindelijk met 17-15.

Ook in de finale tegen de Kroaten kenden de mannen een moeizame start. De formatie van Blangé verloor de eerste set met 19-25. Na de overwinning in de tweede en de derde set leek Nederland zichzelf in de problemen te brengen door in de vierde set een 22-18 voorsprong te verspelen. De Kroaten kregen zelfs twee setpunten om de partij te verlengen, maar Nederland besliste de wedstrijd uiteindelijk toch met 27-25. (ANP)