VN veroordelen operatie Israël in Oost-Libanon

Israël heeft zaterdag een korte militaire operatie uitgevoerd in Libanon. Commando’s werden met een helikopter afgezet in de Bekaa-vallei, diep in het oosten van het land. Het was voor het eerst sinds de inwerkingtreding van het staakt-het-vuren, op 14 augustus, dat het Israëlische leger in Libanon actief was. Eén Israëlisch militair kwam hierbij om, twee anderen raakten gewond.

De Verenigde Naties hebben de actie veroordeeld. Secretaris-generaal Kofi Annan noemde het „een schending van Israëlische zijde van het einde aan de vijandigheden zoals vastgelegd in resolutie 1701”.

De Israëlische premier Ehud Olmert liet Annan in een telefoongesprek weten dat het een ‘defensieve’ operatie betrof, hetgeen Israël is toegestaan onder de resolutie. Volgens Olmert was optreden nodig om te verhinderen dat vanuit Syrië wapens werden gesmokkeld naar de fundamentalistische beweging Hezbollah.

De Libanese minister van Defensie had eerder gedreigd de stationering van zijn troepen in het zuiden te staken als de VN de operatie niet zouden veroordelen. Volgens Elias Murr controleert het Libanese leger de oostgrens en is wapensmokkel naar Hezbollah niet meer mogelijk.

Murr zei gisteren er alles aan te doen dat het staakt-het-vuren niet wordt gebroken door geweld van Libanese zijde. Elias Murr beloofde ‘beslissend’ op te treden tegen elke gewapende groep die raketten afschiet op Israël. „We zien het zo, dat wanneer het verzet [Hezbollah] geen raketten meer afschiet, elke raket die nog wordt afgevuurd vanuit Libanees gebied aangemerkt wordt als collaboratie met Israël, omdat het [Israël] aanleiding geeft terug te slaan”, aldus Murr.

Volgens waarnemers zinspeelde de minister er op dat het staakt-het-vuren wel door Hezbollah, maar niet door andere milities zou worden gerespecteerd. In het verleden schoten Palestijnse verzetsgroepen in Zuid-Libanon ook raketten af op Israël.

Het is de bedoeling dat het Libanese leger samen met de versterkte VN-vredesmissie UNIFIL de controle over Zuid-Libanon overneemt. Het is nog onduidelijk welke landen precies troepen zullen leveren aan UNIFIL.

De Libanese premier Siniora noemde de bombardementen van Israël op Libanon van de afgelopen weken een „misdaad tegen de menselijkheid”. Hij zei dit gisteren na een rondleiding langs de ravage in de hoofdstad Beiroet. (AP, Reuters, AFP)