Vlucht uit Belgische gevangenis

In België is politieke opwinding ontstaan na de ontsnapping van 28 gedetineerden, afgelopen zaterdag, uit een gevangenis in Dendermonde.

Twee gedetineerden wisten zaterdagochtend het slot van hun cel te forceren. De gevangenis van Dendermonde, die dateert uit de negentiende eeuw, heeft nog houten deuren. Een ijzeren plaat die het verouderde slot moest beschermen, konden de gevangenen loswrikken met een stuk metaal dat ze in hun cel hadden gevonden.

Nadat ze hun cel hadden verlaten, overmeesterden ze drie bewakers met een mes en een kapotte spiegel. Ze sloten hen op en bevrijdden de overige gevangenen. Om over een van de gevangenismuren te klimmen gebruikten ze aan elkaar geknoopte lakens.

Hoofdredacteur Yves Desmet van De Morgen schrijft in een commentaar over de ontsnapping: „Het kost enigszins moeite om daar niet de ingrediënten van de betere Belgenmop in te ontwaren. De technologische evolutie is het Belgische gevangeniswezen ontgaan.”

Justitieminister Laurette Onkelinx, een Franstalige socialiste, kreeg dit weekeinde meteen al felle kritiek omdat ze te weinig zou hebben gedaan om de verouderde Belgische gevangenissen te moderniseren. Veel van de strafinrichtingen in het land zijn meer dan honderd jaar oud.

Onkelinx’ voorganger Marc Verwilghen, een liberaal die nu minister van Economische Zaken is, zei dat er al een nieuwe gevangenis in Dendermonde had kunnen staan als hij enkele jaren geleden zijn zin had gekregen. Negen van de 28 voortvluchtigen konden snel worden gepakt, de rest is spoorloos. De meesten zaten wegens diefstal.