Trainers morren ondanks ruime overwinningen

AZ en Ajax wonnen op de eerste speeldag overtuigend.

Toch waren de trainers niet onverdeeld positief.

Topscorers Simon Cziommer (AZ) 3 Danny Koevermans (AZ) Wesley Sneyder (Ajax) 2 Foto Reuters Danny Koevermans (L) and Simon Cziommer (R) of AZ Alkmaar fights for the ball with Johan Djourou of Arsenal during their friendly soccer match at the AZ Stadium in Alkmaar August 4, 2006. The friendly match is part of the opening program me of AZ's new stadium. REUTERS/Koen van Weel (NETHERLANDS) REUTERS

Op een openingsspeeldag zonder ook maar één gelijkspel was er ook heel wat gemopper te horen bij de winnende coaches. Zowel Louis van Gaal van AZ als Henk ten Cate van Ajax was niet onverdeeld gelukkig.

AZ imponeerde in het nieuwe DSB-stadion met een demonstratie tegen NAC Breda: 8-1. Daardoor gaat de ploeg uit Alkmaar na de eerste speeldag aan de leiding. Het was een evenaring van de ruimste zege ooit voor AZ. Zeven keer eerder won de ploeg met zeven doelpunten verschil. Dat gebeurde voor het eerst in 1977, toen het toenmalige AZ’67 met 2-9 won bij FC Amsterdam. Vorig jaar nog won AZ met 7-0 van RBC Roosendaal.

Toch zag Louis van Gaal ook nadelen aan de ruime zege. „Ik ben er bang voor dat iedereen ons na vandaag ziet als een belangrijke titelkandidaat”, aldus Van Gaal, die gisteren zijn 160ste overwinning behaalde als coach in de eredivisie, zijn 24ste met AZ. De coach meent dat zijn grondig vernieuwde en verjongde team nog niet in staat is de concurrentie met Ajax en PSV aan te gaan.

„Hopelijk beseffen mijn spelers dat zo’n ruime zege eenmalig is. Aan de grootte van de overwinning hecht ik niet zoveel waarde. Bij een 5-1 voorsprong kan iedereen lekker voetballen, zelfs mijn grootmoeder”, aldus Van Gaal na de wedstrijd.

Ook Henk ten Cate was niet helemaal een tevreden trainer nadat Ajax RKC met 5-0 terug naar Waalwijk had gestuurd. „Ik ben tevreden met de overwinning maar niet met de uitvoering”, reageerde hij na zijn honderdste overwinning als coach in de eredivisie. Alleen Van Gaal, Ronald Koeman (111) en Aad de Mos (103) hebben van de huidige trainers meer zeges geboekt in de eredivisie.

Ten Cate vond dat zijn team meer afstand had moeten nemen van RKC. „Het kan en moet beter. We hadden op basis van een beter doelsaldo dan AZ bovenaan moeten staan. Het eerste halfuur was te slap en te traag. Ook in het laatste kwartier hadden we meer moeten scoren”, stelde een kritische Ten Cate. Hij leverde ook kritiek op Klaas-Jan Huntelaar, die gisteren niet tot scoren kwam. „Dit was niet zijn beste wedstrijd. We gebruikten hem vooral als aanspeelpunt. Maar hij moet doelpunten maken. Daar is hij sterk in.”

Ajax zag bovendien Zdenek Grygera geblesseerd uitvallen. Hij is woensdag niet beschikbaar voor het Champions League-duel met FC Kopenhagen, waarin Ajax een 2-1 voorsprong verdedigt.

Ook Dennis van Wijk mopperde na zijn eerste, met 2-1 gewonnen wedstrijd als hoofdcoach van Willem II. Hij was boos op een verslaggever van het Brabants Dagblad, die de volledige laatste training van Willem II uitvoerig had beschreven. „Hij was de beste scout van FC Utrecht. Zelfs de inworpen en corners stonden erin beschreven. Dat heb ik nog nooit meegemaakt”, aldus Van Wijk.

Utrecht-trainer Foeke Booy erkende dat hij het verhaal had gelezen. „Maar ik had toch liever gewoon gewonnen”, merkte hij laconiek op.

Zelfs Ruud Brood, de oefenmeester van Heracles Almelo, kraaide niet alleen maar victorie na de klap (3-0) die zijn team uitdeelde aan streekgenoot FC Twente. „Het was vaak niet goed, en in de tweede helft hadden we het sneller moeten afmaken. Maar al bij al is die 3-0 natuurlijk wel mooi, daar kan je mee thuiskomen.”

Ook tevreden was Aad de Mos, die zijn Vitesse vooral in de eerste helft tegen Sparta (1-2) uitstekend zag voetballen. Dat het de tweede helft wat moeizamer ging, vond hij niet eens zo erg. „Er zit heel wat spirit in dit elftal. En ook in een mindere tweede helft kregen we nog kansen genoeg om het helemaal af te maken.” Dat sterkt de coach voor het vervolg van het seizoen. Volgende week krijgt Vitesse in Arnhem AZ over de vloer.