Terugkeren naar ‘moord-meer’ Nyos

Hij sloeg toe in het donker, een sluipmoordenaar die een einde maakte aan 1.800 levens. De giftige gaswolk die 21 augustus 1986 uit een vulkanisch meer in Kameroen barstte was onzichtbaar, maar niet onvoorspelbaar. En velen vrezen dat het ‘moord-meer’ Nyos opnieuw zal toeslaan.

Toch wil een flink aantal overlevers terugkeren naar hun voorouderlijk land aan de oevers van het Nyos meer. Ze vinden dat ze te weinig hulp hebben gehad om elders opnieuw te beginnen.

Elias Bea (55) uit het dorpje Subum woonde jarenlang in een van de negen noodkampen voor de 3000 geëvacueerden. Maar het land daar was niet vruchtbaar genoeg om te kunnen voorzien in Elias’ bestaan en dat van zijn twee vrouwen en zes kinderen. „Mijn ouders en bet-overgrootouders groeiden op in Subum; hen overkwam niets. Ik ga terug, wat er ook moge gebeuren.” Van de 600 à 800 bewoners van Subum overleefden slechts zes inwoners de gaswolk.

Regering en experts waarschuwen dat de wand van het Nyos-meer uit zichzelf zal instorten binnen tien tot twintig jaar. Daarmee zou opnieuw een gaswolk ontsnappen. Tot 10.000 mensen in Kameroen en Nigeria lopen gevaar. Een project om het meer preventief te ‘ontgassen’ is vertraagd door geldgebrek. (Reuters)