Televisie Voorkeur

In Keerpunt aandacht voor de ontploffing in 1986 in de kerncentrale van Tsjernobyl die ook voor België een keerpunt was. De meettoestellen registreerden een reusachtige stralingspiek. Hoe kon en kan de overheid de bevolking tegen radioactiviteit beschermen? België 2 (Canvas), 20.50-21.40u. Foto Sake Elzinga 05-03-1996-Oekraine, Tsjernobyl. De kerncentrale , hier de controlekamer van reactor no. 3 op de monitor links de sacrofaag . Foto: Sake Elzinga/Hollandse Hoogte Elzinga, Sake;Hollandse Hoogte

actualiteiten

Netwerk. Aandacht voor de crisis in het Midden-Oosten. Een week na het bestand zijn de meeste vluchtelingen in Libanon en Israël naar hun huizen teruggekeerd. Ondanks de angst voor een nieuwe aanval proberen zij hun leven weer op te pakken. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een discussie tussen het vertrekkende Tweede-Kamerlid voor de PvdA Klaas de Vries en VVD-minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst over het Kamerlidmaatschap en het al of niet kiezen voor de Kamerbankjes. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Terzake zomer. De film Loose change II is één van de meest bekeken films op internet. De film trekt de stelling dat 9/11 een terreuraanslag was in twijfel en geeft hiervoor diverse argumenten. België 2 (Canvas), 20.00-20.50u.

Real story. Reportage over een Brits verzorgingshuis waar 27 bewoners onder mysterieuze omstandigheden om het leven zijn gekomen. De overlijdensaktes zijn slordig ingevuld en de autoriteiten hebben niets in de gaten gehad. BBC1, 20.30-21.00u.

Dokument: Het recht om te sterven. In Zwitserland mag elke burger hulp bij zelfdoding verlenen. Marianne en Denise werken als vrijwilliger bij Exit. Ze vinden dat ieder mens het recht heeft om op waardige wijze te sterven. De hulp die zij bieden beschouwen zij als de meest ultieme daad van menselijkheid. Rob Jonquière, directeur van de NVVE, en Joep Douma, internist-oncoloog, maken een vergelijking tussen de Zwitserse en de Nederlandse situatie. Ned.1, 23.00-23.45u.

De glorie van de Middeleeuwen: heren, boeren en slaven. Derde deel van een reconstructie over Europa in de Middeleeuwen. In die periode was de gewone man de speelbal van machthebbers, natuurelementen en ziekten. Desondanks heeft de boerencultuur een wezenlijk aandeel gehad in de geschiedenis van de beschaving. België 2 (Canvas), 23.10-0.05u.

Apocalyps Vietnam: De lange mars naar de vrede. Vierde aflevering van de serie herhalingen uit 2004 over de Amerikaanse oorlog in Vietnam. Na jaren van moeizame onderhandelingen wordt in 1973 de vrede tussen de VS en Noord-Vietnam getekend. Twee jaar later capituleert de Zuid-Vietnamese regering en er komt één Vietnam. Honderdduizenden Vietnamezen ontvluchten het land. Ned.1, 23.45-0.40u.

informatief

Himalaya with Michael Palin. Tweede aflevering van een reisserie waarin Michael Palin een kijkje neemt in de landen van het Himalaya-gebergte. Ned.1, 17.30-18.30u.

De toekomst: Het laatste nieuws. Herhaling van de serie over hoe de toekomst er over een jaar of twintig uit zal zien. Vanavond over het medialandschap dat ingrijpend zal veranderen. Niemand wil nog voor nieuws betalen, internet wordt een steeds belangrijkere bron en op de nieuwsredacties hebben freelancers de vaste redacteuren vervangen. Ned.3, 20.05-20.40u.

Hello goodbye. Presentator Joris Linssen ontmoet op Schiphol een alleenstaande vrouw die in China haar pleegzoon gaat ophalen. Verder praat hij met een jong stel dat na de strenge toetsingsprocedure van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) eindelijk samen kan zijn en op huwelijksreis gaat naar een voor de bruid onbekende bestemming. Ned.1, 22.00-22.30u.

Tales from Vienna. Reisprogramma waarin presentatrice Kirsty Wark in Wenen kunstverzamelaar Francesca Von Hapsburg en de excentrieke shock-artist Hermin Nitsche ontmoet. BBC2, 0.20-1.20u.

amusement

Man beet hond. Eerste aflevering van een serie herhalingen van de hoogtepunten uit het afgelopen seizoen. We kijken terug op prins Floris, die vorig jaar in het huwelijksbootje stapte, en Margriet Gunneman die erg kan genieten van dolfijnen. Verder zingt Thea van de Wildenberg uit Rossum een lied over de overgang. Ned.1, 18.55-19.30u.

Zomeravondcafé. Vanavond gesprekken over Polen met onder andere presentator Jaap Jongbloed over zijn interview met Lech Walesa en directeur Frank van Gool van een uitzendbureau voor Poolse werknemers. Ned.2, 19.30-20.35u.

Drama & kunst

Katharina die Grosse: Auf dem Gipfel der Macht. Slot van een tweeluik over Catharina de Grote. In 1772 wordt Catharina in St. Petersburg tot tsarina gekroond. Ze begint niet alleen aan grote hervormingen op allerlei terreinen, maar voert ook oorlog tegen de Turken om toegang tot de Zwarte Zee te krijgen. Ze overlijdt in 1796. ARD, 21.00-21.45u.

Betjeman and me: Griff Rhys Jones. Tweede deel van een drieluik over de honderdste geboortedag van dichter Sir John Betjeman. Hoewel Betjemans werk door critici vaak wordt afgeschilderd als sentimenteel en oppervlakkig, beargumenteert acteur en schrijver Griff Rhys Jones dat zijn gedichten juist scherp en diepzinnig zijn. BBC2, 22.00-22.50u.

muziek

Lowlands 2006. Verslag van het popfestival van afgelopen weekeinde met opnamen van The Arctic monkeys, Hot Chip, Yeah Yeah Yeahs, Belle & Sebastian en Muse. Ned.3, 23.45-0.40u.