Superieure Woods zegeviert opnieuw

Tiger Woods heeft vannacht zonder al te veel moeite het US PGA Championship gewonnen, het vierde en laatste major-golftoernooi van het jaar. De Amerikaan was in de slotronde superieur. Hij kwam op de Medinah GC nabij Chicago tot 68 slagen voor een totaal van 270, 18 onder par.

Shaun Micheel, ook uit de Verenigde Staten en winnaar van het toernooi in 2003, werd op vijf slagen tweede.

Aan het begin van de laatste ronde deelde Woods de leiding met de talentvolle Engelsman Luke Donald. Elf keer eerder was Woods als (mede)koploper de laatste ronde van een major ingegaan, elf keer won hij. Toch hadden zijn concurrenten aan het begin van de vierde ronde hoop. „Eens moet de eerste keer zijn dat het voor Tiger misgaat in de laatste ronde van een major”, sprak voormalig Masters kampioen Mike Weir optimistisch. Het kwam er niet van.

Woods maakte op hole 1 meteen een birdie. Na een nieuwe putt voor birdie van een meter of dertien op hole 6 had de nummer 1 van de wereld opeens drie slagen voorsprong. Dan weet je dat het toernooi voorbij is. Woods kwam de resterende holes niet in de problemen. Niemand die de kunde had het Tiger lastig te maken, niemand vooral die er in leek te geloven dat de beste golfer van de wereld steken zou laten vallen. „Hij is gewoon te goed”, sprak Micheel de enige juiste woorden.

Woods is in topvorm en de cijfers bewijzen het. Hij heeft zijn laatste drie toernooien – Brits Open, Buick Open, US PGA Championship – met overmacht gewonnen. Met zijn zege op Medinah, al weer zijn twaalfde in een major, is hij de legendarische Walter Hagen gepasseerd. Nog zes major-titels en Woods komt op gelijke hoogte met Jack Nicklaus. Alleen een blessure lijkt hem af te kunnen houden van een verbetering van dat record.

Woods won zowel in 2005 als in 2006 twee van de vier majors. Als hij in dat tempo doorgaat, is het in 2009 al zo ver. Het is heel goed mogelijk. Woods heeft zijn vernieuwde swing volledig onder controle. „Ja, mijn spel voelt op dit moment pretty damn good’’, zei hij op de persconferentie.

Dat was een wat overbodige opmerking. De eerste twee ronden op Medinah speelde hij ogenschijnlijk met de rem er op. Zaterdag ging Woods voluit en speelde hij zich met een ronde 65, een evenaring van het baanrecord, naar de koppositie. In de laatste ronde maakte het golffenomeen het karwei koel af.

Er waren geen emotionele taferelen, zoals een maand eerder in het Brits Open. Woods kreeg op de achttiende green van Medinah de kolossale Wannamaker Trophy uitgereikt en hij lachte breeduit. In de prettige overtuiging dat niemand in staat zal zijn hem te stoppen in zijn jacht op meer majors.

    • Gerard Louter