Serviërs getuigen over ‘Srebrenica’

De zeven Bosnische Serviërs die door het Joegoslavië-tribunaal zijn aangeklaagd voor de „systematische moord op meer dan zevenduizend mannen en jongens” behoren volgens hoofdaanklager Carla Del Ponte tot de „groep van de meest verantwoordelijke”.

Dat zei Del Ponte vanmorgen tijdens haar openingspleidooi. Het proces tegen de zeven Bosnische Serviërs is het grootste van het VN-hof. De zaken zijn samengevoegd om tijd te besparen. Vijf van de verdachten worden aangeklaagd voor genocide na de val van de moslimenclave in de zomer van 1995.

Del Ponte noemde het opnieuw „schandalig” en „onvergefelijk” dat Ratko Mladic nog steeds voortvluchtig is. De opperbevelhebber van het Bosnisch-Servische leger zou „nu in deze rechtszaal moeten zitten”, aldus Del Ponte. Volgens haar is „de regering van Servië volledig in staat Mladic te arresteren”. Del Ponte herhaalde haar belofte dat Mladic èn de nog voorvluchtige politiek leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, uiteindelijk in Den Haag terecht zullen staan.

In haar pleidooi citeerde Del Ponte grootmufti Mustafi Ceric, de geestelijk leider van de Bosnische moslims, met de woorden: „Wraak is geen Bosnische traditie.” Volgens de hoofdaanklager willen de slachtoffers „geen wraak, maar gerechtigheid, die Bosnië hoop moet geven op een blijvende vrede”.

De „rouw en de ongewisheid” waarin veel nabestaanden verkeren, is „de blijvende tragedie van Srebrenica”. Van de zevenduizend vermoorde moslims „liggen de meesten nog steeds in massagraven, in bossen en weilanden of ongeïdentificeerd in lijkzakken in mortuaria”. Circa 2500 slachtoffers zijn inmiddels geïdentificeerd en begraven bij het monument in Potocari bij Srebrenica.

Vorige week maakten forensisch experts bekend dat er meer dan duizend slachtoffers zijn gevonden in een massagraf bij Kamenica in Bosnië, het grootste graf met Srebrenica-slachtoffers ooit gevonden.

De aanklagers zullen als eerste getuigen overlevenden van massaexecuties oproepen. Dit zei aanklager Peter McCloskey in vervolg op het pleidooi van Carla Del Ponte. Daarna komen, evenals in eerdere Srebrenica-processen, experts aan bod en voormalige militairen van Dutchbat, het Nederlandse VN-bataljon.

In tegenstelling tot eerdere Srebrenica-processen zullen deze keer „veel meer Serviërs” getuigen, aldus McCloskey. Onder hen zijn Bosnisch-Servische militairen en leden van speciale eenheden.