Rel rond cricket in Engeland

De cricketwereld, doorgaans zo beschaafd, is bij de laatste van een reeks test matches tussen Engeland en Pakistan gisteren opgeschrikt door een daverende rel. De Pakistanen weigerden enige tijd verder te spelen uit woede over beschuldigingen dat zij met de bal hadden geknoeid. Toen ze ten slotte weer uit de kleedkamer opdoken, wilden de scheidsrechters op hun beurt de wedstrijd niet voortzetten.

Het is in Engeland voor het eerst in 129 jaar en 1814 wedstrijden, rekenden verbijsterde cricketfans uit, dat een match wegens geruzie moest worden gestaakt.

‘Not cricket’, luidde dan ook de kop boven een hoofdartikel in het dagblad The Times vanmorgen. De uitdrukking ‘not cricket’ wordt in het Engels vaak in algemene zin gebruikt voor onsportief gedrag. „De sport werd gisteren een farce”, oordeelde de krant streng. „Is niets meer heilig wanneer de vierde dag van de vierde test match afglijdt naar anarchie”, vroeg The Independent zich vertwijfeld af.

Knoeien met de bal is een vergrijp waarbij spelers de leren buitenkant van de bal met opzet beschadigen, waardoor rare effecten ontstaan die het voor de slagpartij moeilijker maken de bal te raken. Pakistan kreeg vijf strafpunten.

De Pakistanen waren furieus, maar speelden in eerste instantie door. Na de middagthee besloten ze alsnog uit protest in de kleedkamer te blijven. Uren later bepaalde de internationale cricketorganisatie ICC dat de Engelsen de wedstrijd hadden gewonnen.

In de Britse media kreeg de ICC kritiek te verduren. Het was onhandig Darrell Hair aan te wijzen als scheidsrechter, aldus commentatoren, omdat hij de afgelopen jaren al eerder aanvaringen heeft gehad met Aziatische spelers. Pakistan had vooraf protest aangetekend tegen zijn aanwijzing. In Pakistan, waar miljoenen mensen waren opgebleven om de wedstrijd te volgen, werd verontwaardigd gereageerd op de affaire. Veel mensen beschuldigden de scheidsrechter van partijdigheid.