PSV straft Ooijer na werkweigering

Ooijer wil weg bij PSV en weigert te spelen tegen NEC.

PSV wint eerste wedstrijd eenvoudig met 3-1.

In de informatiemap die de persafdeling van PSV voor het thuisduel met NEC uitdeelde werd melding gemaakt van een heugelijk feit: „André Ooijer speelt vandaag zijn 300ste wedstrijd in het betaald voetbal.” De verdediger van de landskampioen kwam gistermiddag echter niet in de actie. En de kans dat Ooijer de komende tijd alsnog een jubileumduel in de eredivisie afwerkt is nihil. De 32-jarige international kondigde een paar uur voor het duel met NEC aan dat hij zichzelf niet in staat achtte te voetballen. Daarop stuurde coach Ronald Koeman hem naar huis. Een paar uur later won PSV met Eric Addo als vervanger van Ooijer de eerste wedstrijd van het seizoen overtuigend met 3-1.

Een breuk tussen de centrumverdediger en PSV lijkt onvermijdelijk. Op een genereus gebaar hoeft Ooijer niet meer te rekenen. Zolang het Engelse Blackburn Rovers niet de door PSV verlangde transfersom neerlegt, is Ooijer voorlopig persona non grata. De geboren Amsterdammer heeft het verbruid bij de clubleiding en de technische staf. Voorzitter Rob Westerhof stelde teleurgesteld te zijn in de speler die zijn ploeggenoten in de steek had gelaten. Koeman kondigde aan dat Ooijer voorlopig niet welkom is bij de A-selectie. En manager technische zaken Stan Valkcx zei zich te gaan beraden op passende maatregelen voor de werkweigering van de speler die nog een jaar onder contract staat.

Het conflict tussen Ooijer en PSV ontstond een paar weken geleden. Nadat de clubleiding en de speler aanvankelijk de intentie uitspraken om het oude contract open te breken, toonden verschillende buitenlandse clubs, onder wie Portsmouth en Blackburn Rovers, interesse. Daarop brak Ooijer de onderhandelingen met zijn huidige werkgever af en stuurde aan op een vertrek. De speler leefde in de veronderstelling dat hij net als een jaar eerder voor een transfersom van nog geen twee miljoen euro weg zou kunnen. Twaalf maanden geleden mocht Ooijer van PSV voor een dergelijk bedrag naar Schalke 04, maar Ooijer kon het zelf niet eens worden met de Duitsers.

Toen Blackburn zich eerder deze maand meldde, wees PSV op een clausule van vijf miljoen euro. De woedende Ooijer meldde zich vervolgens ziek, beloofde na een gesprek terug te keren op de training maar haakte gisteren wederom af. „André wordt met de dag stelliger”, sprak Valkcx gisteren. „De bal ligt niet bij ons, maar bij Blackburn. Ten opzichte van een jaar geleden is de situatie veranderd. Toen was hij rechtsback en wilden we wel investeren in een jongere speler. Dat is nu anders.”

De kans dat PSV en Ooijer alsnog de onderhandelingen over een nieuw contract oppakken is volgens Valkcx uitgesloten. „Dat is een gepasseerd station.” Een jaar geleden werden Wilfred Bouma en Young-Pyo Lee weggekocht door Aston Villa en Tottenham. De Engelsen betaalden wel het vastgelegde bedrag. Wat dat betreft had Ooijer beter een voorbeeld kunnen nemen aan Jan Vennegoor of Hesselink. De spits wachtte totdat het Schotse Celtic het eens werd met PSV, speelde en scoorde gisteren nog een keer in het roodwit en zal waarschijnlijk met opgeheven hoofd vertrekken. Ooijer heeft de kans op een afscheid in stijl verspeeld.

    • Koen Greven