Parade zet Berlijnse droom in de ijskast

Wegens de regenval van de afgelopen weken, moet reizend festival De Parade de aangekondigde buitenlandse avonturen minstens een jaar uitstellen. Met 25.000 bezoekers wist het festival, dat gisteren in Amsterdam afsloot, weliswaar net uit de kosten te komen, maar er schiet geen geld over voor Europese expansie. De reserves van het festival waren vorig jaar al uitgeput, ook door tegenvallende bezoekcijfers en eerdere dure avonturen in Barcelona.

Bij de opening in juni kondigde directeur Terts Brinkhof aan naar Barcelona terug te willen, en ook naar Berlijn, onder de oude naam ‘Boulevard of Broken Dreams’. Daarvoor heeft hij echter subsidie nodig, de HGIS-gelden van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De toezeggingen hiervan zijn echter onzeker.

Brinkhof: „Barcelona is een moeilijke werkstad, vergelijkbaar met Rotterdam. Het publiek laat zich slechts langzaam veroveren. Dat heeft ons eerder zo’n anderhalve ton gekost. Daarom willen we graag naar Berlijn, dat is meer als Amsterdam, een moederstad die meteen zegt: wat heb je een mooie naam, kom snel binnen.”

De directeur en oprichter begint zich overigens langzaam terug te trekken uit de dagelijkse leiding . Hij heet nog steeds ‘creatief directeur’, maar de programmering laat hij over aan Nicole van Vessum en Ray van Santen: „Ik blijf de Toni Boltini van De Parade, die zo nu en dan als wankele heer over het terrein schrijdt.”

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Parade zet Berlijnse droom in de ijskast (21 augustus, pagina 9) staat dat rondreizend festival De Parade dit jaar 25.000 bezoekers trok. Het waren er 250.000.