Ooijer niet langer welkom bij selectie landskampioen

PSV3NEC1

Ruststand 2-0. 45. Cocu 1-0, 45. Alex 2-0, 57. Vennegoor of Hesselink 3-0, 89. Worm 3-1. Schds: Haverkort. Tsch: 33.400.

In de informatiemap van PSV voor het thuisduel met NEC uitdeelde, werd melding gemaakt van een heuglijk feit: ‘André Ooijer speelt vandaag zijn 300ste wedstrijd in het betaald voetbal.’ Maar de verdediger van de landskampioen kwam gisteren niet in actie en ontbrak vanmorgen op de uitlooptraining.

De kans dat Ooijer de komende tijd alsnog een jubileumduel in de eredivisie afwerkt is nihil. De 32-jarige international kondigde een paar uur voor het duel met NEC aan dat hij zichzelf niet in staat achtte te voetballen. Daarop stuurde coach Ronald Koeman hem voor onbepaalde tijd naar huis. Een paar uur later won PSV met Eric Addo als vervanger van Ooijer de eerste wedstrijd van het seizoen overtuigend met 3-1.

Een breuk tussen de centrumverdediger en PSV lijkt onvermijdelijk. Op een genereus gebaar hoeft Ooijer niet meer te rekenen. Zolang het Engelse Blackburn Rovers of een andere club niet de door PSV verlangde transfersom neerlegt, is Ooijer voorlopig persona non grata. De geboren Amsterdammer heeft het verbruid bij de clubleiding en de technische staf. Voorzitter Rob Westerhof stelde teleurgesteld te zijn in de speler die zijn ploeggenoten in de steek had gelaten. Koeman kondigde aan dat Ooijer voorlopig niet welkom is bij de A-selectie. En manager technische zaken Stan Valckx zei zich te gaan beraden op passende maatregelen voor de werkweigering van de speler die nog een jaar onder contract staat.

Ooijer liet vorige week al doorschemeren dat hij het vertrouwen in de clubleiding heeft verloren. Hij vindt dat zijn prestaties in vergelijking met andere spelers niet voldoende worden gewaardeerd.

Het conflict tussen Ooijer en PSV ontstond een paar weken geleden. Nadat de clubleiding en de speler aanvankelijk de intentie uitspraken om het oude contract open te breken, toonden verschillende buitenlandse clubs, onder meer Portsmouth en Blackburn Rovers, interesse. Daarop werden de moeizaam lopende onderhandelingen tussen Ooijer en zijn huidige werkgever afgebroken.

De speler stuurde aan op een vertrek. Hij leefde in de veronderstelling dat hij net als een jaar eerder voor een transfersom van nog geen twee miljoen euro weg zou kunnen. Een jaar geleden mocht Ooijer van PSV voor zo’n bedrag naar Schalke 04, maar Ooijer werd het zelf niet eens met de Duitsers.

Toen Blackburn zich eerder deze maand meldde, wees PSV op een clausule van vijf miljoen euro. De woedende Ooijer meldde zich vervolgens ziek, beloofde na een gesprek terug te keren op de training, ontbrak wegens familieomstandigheden bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal, speelde vorige week voor Oranje en trainde een paar keer mee met PSV – om gisteren wederom af te haken. „André wordt met de dag stelliger”, sprak Valckx. „De bal ligt niet bij ons, maar bij Blackburn. Ten opzichte van een jaar geleden is de situatie veranderd. Toen was hij rechtsback en wilden we wel investeren in een jongere speler.”

De kans dat PSV en Ooijer alsnog de onderhandelingen over een nieuw contract oppakken, is volgens Valckx uitgesloten. „Een gepasseerd station.” Een jaar geleden werden Wilfred Bouma en Young-Pyo Lee weggekocht door Aston Villa en Tottenham. De Engelsen betaalden wel het vastgelegde bedrag. Jan Vennegoor of Hesselink koos ook voor de ‘koninklijke weg’. De spits wachtte totdat het Schotse Celtic het eens werd met PSV, speelde en scoorde gisteren nog een keer en zal waarschijnlijk met opgeheven hoofd vertrekken. Ooijer heeft de kans op een afscheid in stijl verspeeld.

    • Koen Greven