Nader bekeken

Sinds Peter Blangé is aangesteld als bondscoach heeft het Nederlandse mannenvolleybalteam niet meer verloren. In officiële wedstrijden heeft de ploeg inmiddels veertien keer op rij gewonnen.

Die reeks leidde gisteren tot winst in de European League, de competitie waartoe Nederland dankzij bemiddeling van technisch directeur Joop Alberda op de valreep werd toegelaten. In de finale in de Turkse stad Izmir werd Kroatië met 3-1 verslagen.

Het succes van Nederland wordt toegeschreven aan de benoeming van Blangé, maar op de achtergrond speelt ook Ron Zwerver een belangrijke rol als zijn assistent. Beide oud-internationals – gezamenlijk goed voor 963 interlands – waren aanvankelijk niet bijster geïnteresseerd om de nationale ploeg te leiden, maar zij gingen overstag nadat de prestaties zo slecht werden dat zij meenden hun verantwoording niet langer te kunnen ontlopen.