Logica CMG biedt 1,3 mld voor Zweeds bedrijf

ICT-dienstverlener Logica CMG brengt een bod van 11,9 miljard Zweedse kroon (1,3 miljard euro) uit op zijn Zweedse branchegenoot WM-data. Het bedrijf wil zo zijn activiteiten in Scandinavië uitbreiden.

Dat maakte het Brits-Nederlandse Logica CMG vanochtend bekend. Het bestuur van WM-data steunt het overnamebod, dat voor bijna 80 procent in aandelen is. Als de overname slaagt, zegt Logica CMG de zevende ICT-dienstverlener in Europa te zijn. Het fusiebedrijf zal 40.000 werknemers tellen, van wie 9.000 in Scandinavië en 6.000 in Nederland.

Logica CMG – in 2002 ontstaan uit de fusie van het Brits-Nederlandse CMG en het Britse Logica – wil zijn aanwezigheid in verschillende landen uitbreiden omdat opdrachtgevers steeds vaker zaken willen doen met één ICT-bedrijf dat hen op al hun locaties kan bedienen. Het bedrijf denkt door de overname meer kans te maken op grote opdrachten. Ook is Scandinavië volgens Logica CMG een belangrijke markt voor ICT-diensten, met een verwachte groei van 6 procent per jaar. Logica CMG was nog nauwelijks actief in de regio.

Een andere reden voor de overname is dat WM-data na een overname gebruik zal kunnen maken van de offshore-faciliteiten van Logica CMG in onder meer India en Centraal-Europa. Doordat het werk daar goedkoper kan worden gedaan, denkt Logica CMG vanaf 2008 een jaarlijkse kostenbesparing te kunnen maken van 15 miljoen pond (22 miljoen euro). De werknemers van wie het werk naar lagelonenlanden wordt verplaatst, krijgen zoveel mogelijk ander werk. Een woordvoerder van Logica CMG geeft aan dat het aantal ontslagen „minimaal” zal zijn.

Logica CMG zegt al steun te hebben van enkele grootaandeelhouders van WM-data, die samen 23,2 procent van de aandelen hebben. Om de overname te financieren zal Logica CMG 408 miljoen extra aandelen uitgeven, waarmee het aantal uitstaande aandelen met bijna 40 procent toeneemt. De koers van het bedrijf daalde na het nieuws vanochtend met ruim 6 procent tot 1,63 euro rond het middaguur.