Lékkere rijst met prut

Oké, nog een weekje dan. Het is te gezellig op www.nrc.nl/kokenetc nu het over studentenhappen gaat. Stoppen zou zonde zijn, dus schrijf ik nog vijf dagen door over dit thema. Dan moeten jullie natuurlijk wel mee blijven praten, over mensavoer, anti-kater-ontbijtjes, legendarische kerstdiners met je huis en memorabele jaarclubetentjes. Kom maar door met die anekdotes en doe er gerust ook een recept bij.

Jasja schrijft op mijn weblog over de bio-en-soms-zelfs-veganistische studentenhuizen waar zij heeft gewoond. Jasja studeerde in Wageningen, dan krijg je dat. Een Wageningse student eet over het algemeen bewuster dan de gemiddelde student elders in het land. Vaker vega, vaker eko en vaker vers. In het weekeinde werd er bij Jasja in huis brood gebakken, sushi gerold en Thais gekookt. Na inlijving van een (ik citeer) „huismexicaanse” werden er zelfs tamales gemaakt.

Waar Wageningse studenten zich niet in onderscheiden is hun streven naar ‘veel voor weinig’, door Jasja geformuleerd als een zo hoog mogelijke „hoeveelheid-prijsratio”. Dat resulteerde doordeweeks al snel in rijst met prut. Maar wel lékkere rijst met prut. Een van haar favorieten was rijst met dahl en papadums. Dat lijkt me een studentenhap die ook op Maastrichtse, Rotterdamse of Utrechtse tafel niet zou misstaan. Als je toch naar de toko gaat voor kerrieblaadjes en garam massala koop daar dan ook je papadums. Ze zijn er goedkoper dan in de supermarkt en in meer smaken. En maak er een raita bij, voor de frissigheid en de vitamientjes.

Voor 4 studenten:

4 eetlepels olie

3 cm gemberwortel, fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

2 sjalotjes, fijngehakt

4 kerrieblaadjes

1 theelepel garam massala

eventueel een snuf cayennepeper

150 g rode linzen, gewassen

250 g basmatirijst

1 mango, in blokjes

1/2 komkommer, zaadlijsten verwijderd, in blokjes

2 bosuitjes, in ringetjes

een handvol korianderblaadjes, fijngesneden

200 ml Griekse yoghurt

sap van 1 limoen

papadums

Verhit twee eetlepels olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de gember, knoflook en sjalot. Voeg de kerrieblaadjes, garam massala en naar smaak cayennepeper toe en bak nog twee minuten zachtjes mee. Schep de linzen erdoor en schenk er een halve liter kokend water bij of zoveel tot de linzen net onder staan. Leg de deksel op de pan en laat de linzen in 20 tot 25 minuten zachtjes gaarkoken. Kook intussen de basmatirijst gaar volgens de instructies op de verpakking. Meng voor de raita de mango, komkommer, bosui en koriander door de yoghurt, maak op smaak met limoensap en zout. Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak de papadums krokant. Serveer rijst, linzendahl en raita in aparte kommetjes en geef er de rijst bij.

Wat is jouw variatie op rijst met prut? Praat mee over studentenhappen op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil