Laatste Wilhelmus voor Faas Wilkes, KNVB betuigt spijt

ROTTERDAM. Voor Faas Wilkes heeft zaterdag in de Sint-Laurenskerk in Rotterdam voor de laatste keer het Wilhelmus geklonken. De voormalige dribbelkoning speelde 38 interlands waarin hij 35 keer scoorde. Hij overleed vorige week op 82-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Na een indrukwekkende uitvaartplechtigheid speelde de organist nog één keer het Wilhelmus voor Wilkes. Daarna werd de geboren Rotterdammer in besloten kring begraven. In de Sint-Laurenskerk bevonden zich bekenden uit de voetbal-, media-, en zakenwereld. KNVB-voorzitter Jeu Sprengers bood namens de voetbalbond excuses aan voor het feit dat Wilkes ‘slechts’ 38 keer voor Oranje uitkwam. De oud-speler van onder meer Internazionale, Torino, Valencia en Levante was begin jaren vijftig jarenlang niet welkom in het Nederlands elftal wegens zijn buitenlandse profavonturen. De KNVB was destijds nog volledig in de ban van het amateurisme. „Dat hadden wij anders moeten doen“, zei Sprengers. „We moeten aanvaarden dat zo’n prachtige organisatie als de KNVB ongelijk had in die kwestie. Daarvoor betuig ik nu spijt aan Faas en aan het gehele Nederlandse volk. Hen is zeker vier jaar lang een uniek talent onthouden.“ (ANP)