KNVB betuigt spijt aan ‘Faas’ over Oranje

Bij de uitvaartplechtigheid van Faas Wilkes heeft KNVB-voorzitter Jeu Sprengers zaterdag excuses aangeboden voor het feit dat de voetbalbond de Rotterdamse voetballegende jarenlang buiten het Nederlands elftal heeft gelaten.

Wilkes kwam ‘slechts’ 38 keer uit voor Oranje, en in die wedstrijden scoorde hij 35 keer. De oud-speler van onder meer Internazionale, Torino, Valencia en Levante was begin jaren vijftig jarenlang niet welkom in het Nederlands elftal wegens zijn buitenlandse profavonturen. De KNVB was destijds nog volledig in de ban van het amateurisme. „Dat hadden wij anders moeten doen”, zei Sprengers zaterdag bij de uitvaarplechtigheid in de Sint-Laurenskerk in Rotterdam. „We moeten aanvaarden dat zo’n prachtige organisatie als de KNVB ongelijk had in die kwestie. Daarvoor betuig ik nu spijt aan Faas en aan het gehele Nederlandse volk. Hen is zeker vier jaar lang een uniek talent onthouden.”

Voor Wilkes klonk in de Sint-Laurenskerk voor de laatste keer het Wilhelmus. Hij overleed vorige week dinsdag op 82-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Na een indrukwekkende uitvaartplechtigheid speelde de organist nog één keer het volkslied voor Wilkes. Daarna werd de geboren Rotterdammer in besloten kring begraven. De dienst werd bijgewoond door bekenden uit de voetbal-, media- en zakenwereld.